In de Nederlandse management- en HR-praktijk wordt veelvuldig gebruik gemaakt van diagnostische instrumenten om persoonlijkheidsprofielen, gedragsstijlen en managementvoorkeuren van leidinggevenden in de organisatie te bepalen. Een breed scala aan mogelijkheden staat de personeelsmanager ter beschikking die op zoek is naar een geschikt instrument om zijn managementpopulatie in kaart te brengen. Wat hij of zij daarbij moet kiezen, is echter niet altijd even helder, duidelijk en transparant. Welk instrument is het meest geschikt en voor welke doeleinden? Wat is praktisch en methodologisch haalbaar? En wat levert het op?
Niet alleen nu, maar ook in de toekomst is grip op teamprestaties belangrijk. Een goede samenwerking is immers van doorslaggevend belang voor het succes van het team en daarmee ook van de organisatie in zijn geheel. Maar de veranderingen in teamdynamiek die het gevolg zijn van technologische veranderingen, globalisering en flexibilisering van arbeid vragen om nieuwe en creatieve manieren om teams te begeleiden en te optimaliseren.
Nadat het Catshuis-overleg was mislukt heeft een gelegenheidscoalitie van vijf politieke partijen alsnog een bezuinigingsakkoord gesloten. En dat allemaal binnen één week. Geen geringe prestatie gezien de miljardenomvang van de bezuinigingen en de versplintering van het politieke landschap. Wat heeft deze doorbraak veroorzaakt?
Nederlandse werknemers vinden ethisch handelen de belangrijkste eigenschap van een leider, samen met inspirerend zijn voor het personeel. Er bestaat een direct verband tussen de financiële prestaties van organisaties en hun leiderschap: bedrijven met sterk leiderschap, zijn 40 procent succesvoller dan organisaties waar leiderschap minder belangrijk is.
Tien jaar na Good to Great komt Jim Collins met een volgens velen nieuw meesterwerk; Great by Choice. Daarin beschrijft hij dat leiders in toporganisaties zich op drie punten onderscheiden van hun directe concurrenten: fanatic discipline, empirical creativity en productive paranoia.
Human resources moet een nieuwe generatie van ethische leiders helpen vormen. Ook moet een einde worden gemaakt aan de oude vorm van managementtraining, waarbij organisaties er een voorkeur aan gaven om al hun managers door dezelfde leiderschap-programma’s te sturen. Dat is volgens Express.be de conclusie van een rapport van CIPD, de Britse beroepsvereniging voor HR-management professionals.
Bedrijven moeten voor een werkomgeving zorgen waarin managers hun werknemers kunnen motiveren en inspireren. Daarnaast is effectief ‘empowering’ leiderschap afhankelijk van de invloed die werknemers op de manager hebben én van het karakter van de manager.
“De beste inspirerende leiders zijn gedreven, alsmaar bezig met verbeteringen en erkennen, uit de grond van hun hart, dat hun medewerkers de sleutel zijn. Zij benutten leiderschap om mensen en organisaties te ontwikkelen zowel rationeel als met gevoel. Hun doel is groei opdat er permanent verbeterd kan worden.”
Ondanks de moeilijke economische tijden, heeft HR nog steeds als belangrijkste taak om proactief te zijn. De top 3 agendapunten van de board – Management Development, talentmanagement en leiderschapsontwikkeling – zijn allemaal gericht op medewerkersontwikkeling, zo blijkt uit de Harvey Nash Human Resources Survey 2012.
Beslissingen nemen we niet rationeel. We beslissen op basis van emotie, en zoeken daar vervolgens argumenten bij. Deze onbewuste ideeën die als vanzelf in ons hoofd opkomen zorgen ervoor dat we niet de beste kandidaten selecteren. Esther Mollema, managing director van Direction, gaf tijdens het congres Do or Die-versity van ABN AMRO een workshop over mindbugs.