Vanaf het moment dat Paul-Peter Feld in dienst trad bij Xerox Nederland heeft hij het begrip kleur binnen het concern langzaam maar zeker een nieuwe dimensie weten te geven. Zijn presentatie ‘From black and white to a colorful approach’ deden op het Amerikaanse hoofdkantoor in Norwalk alle bellen rinkelen. “Voor mij slaat kleur in de eerste plaats op mensen.”
Het glazen plafond is helemáál geen bedenksel van hetold boys networkom vrouwen van topposities in het bedrijfsleven te weren. Nee, het bestaat niet eens, maar zit uitsluitend tussen de oren van vrouwen die niet durven kiezen om én een gezin én een carrière op te bouwen…
Multinationals met persoonlijke aandacht voor het individu. Er zijn er genoeg die vinden dat dit twee onverenigbare grootheden zijn. Die kennen overduidelijk Herna Verhagen van TNT niet. Sinds ruim een jaar is deze topvrouw Managing Director Group Human Resources bij de express- en postgigant en blijken een persoonlijke aanpak en keiharde businessdoelen onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Mijn passie is mensen. Samen iets realiseren, daar word ik blij van.”
Chemieconcern DSM onderging na 1998 een ongekende metamorfose, van petrochemieconcern naar producent van onder meer hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. HR speelde daarbij een cruciale rol. Maar nog is HR-directeur Ben van Dijk niet klaar. “Als het hoofdkantoor in Heerlen een afspiegeling is van onze internationale werkvloer, dan zeg ik: dan is het mooi.”
Ouderwets mannelijk. Bevoogdend. Overcompenserend. Harry Starren, directeur van managementcentrum De Baak (VNO-NCW), is weinig lovend over de wijze waarop veel Nederlandse HRM-afdelingen werken. Hij heeft gelukkig ook positief nieuws: de verandering is ingezet en manifesteert zich de komende jaren in steeds meer organisaties. “We fietsen op vals plat. Vals plat voelt traag, maar als je doorfietst en je stapt af dan zie je dat je al dertig jaar geklommen hebt.”
Door moderne manieren van procesondersteuning heeft HR de mogelijkheid om essentiële informatie te verzamelen en te delen. Toch zetten nog maar weinig organisaties deze volgende stap in de ontwikkeling van HR-meetbaarheid zo blijkt uit de HR Benchmark 2010 van Raet.
Jirtsin Beenhakker, eigenaar van Expertisecentrum Plato uit Hoogeveen, heeft met zijn essay ‘De effectief onzichtbare leider’ de prestigieuze NVP Future Award gewonnen.
Veel organisaties maken een ontwikkeling door van hiërarchisch naar zelfsturend. Naast de individuele verantwoordelijkheid van medewerkers spelen teams daarin een cruciale rol. Wat vraagt dit van HR en de lijn? Op uitnodiging van Profile Dynamics ging een groep deskundigen in debat over teamoptimalisatie aan de hand van verschillende stellingen. In dit artikel de stelling 'Zonder zelfinzicht bij teamleden geen goede teamprestaties.'
Een goede missie maakt het werk zinvol en zorgt ervoor dat medewerkers ook in moeilijke tijden de energie houden om door te gaan. Dat is de stellige overtuiging van Michiel van Beek, die klanten helpt meer succes te beleven in marktgericht ondernemen. Daarbij maakt hij veelvuldig gebruik van de 23plusone-methode, die uitgaat van de overeenkomst in drijfveren tussen medewerkers en merken.
Het succes van leiderschap hangt af van de mate van bescheidenheid. Hoe machtiger een leider is, hoe relevanter bescheidenheid wordt om succesvol te zijn. Machtige bescheiden leiders profiteren van een opener cultuur. Dat komt naar voren uit het promotieonderzoek van Milton Sousa van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Hij verdedigt zijn proefschrift 'Servant Leadership to the test: new perspectives and insights' (Dienend leiderschap getest: nieuwe perspectieven en inzichten) op donderdag 12 juni 2014 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.