Organisaties die vertrouwen op prikkels om werknemers te motiveren, kunnen beter mensen met een concrete denkwijze aannemen. Voor functies waarbij persoonlijke integriteit een grote rol speelt zijn mensen met een abstracte denkwijze geschikter. Tot deze conclusie komt bedrijfskundige Gijs van Houwelingen in zijn proefschrift 'Something to Rely On: The Influence of Stable and Fleeting Drivers on Moral Behavior'.
Als leidinggevende heb je slechts een beperkte hoeveelheid tijd tot je beschikking en een altijd toenemende hoeveelheid taken die je dient af te ronden. De week is gevuld met vergaderingen, telefoongesprekken, crisissen, afspraken en administratieve bezigheden. Vaak onderschatten we de tijd die het kost om een taak uit te voeren en overschatten we onze eigen productiviteit. Waar gaat het mis? Hoe houd je alle ballen in de lucht? Wat kun je doen om het belangrijke te beschermen ten opzichte van het urgente?
Maar liefst 74 procent van werkend Nederland vindt zichzelf beter werk leveren dan zijn of haar manager. Dit blijkt uit een recente internationale poll van Monsterboard.nl waaraan 4.800 respondenten deelnamen.
De arbeidsmarkt verandert snel en constant. HR-managers zullen dan ook altijd op de hoogte moeten zijn van de laatste trends en ontwikkelingen. En daar komt veel bij kijken. Want hoe voorspel je de arbeidsmarkt van de toekomst? Of belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je bent voorbereid op deze vernieuwingen?
Op dit moment bevolken drie generaties tegelijk de werkplek, met eenleeftijdsverschil van soms wel vijftig jaar. De generaties verschillen fundamenteel van elkaar in hun kijk op het werk. Vooral op het gebied van leiderschap zo blijkt uit onderzoek van Hudson. Waarbij binnen de generaties het verschil tussen mannen en vrouwen opvalt.
Doorzettingsvermogen en inzet zijn belangrijke succesfactoren, EQ en nieuwsgierigheid onmisbaar. Naast deze factoren speelt een portie geluk ook een rol in de weg naar de top volgens 55 procent van de executives. Een kwart vindt zelfs dat het hen is overkomen zo blijkt uit onderzoek van Executive Network (TEN) onder 249 Nederlandse topmanagers en -bestuurders, onder wie 39 procent bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen.
Organisaties moeten een duurzamer en uitgebalanceerd integriteitsbeleid ontwikkelen door projectmatig te werken en het eigen integriteitsnetwerk te versterken. Op deze manier raken zij in staat om op in te spelen op nieuwe risico’s die ontwikkelingen als een flexibele arbeidsmarkt en decentralisaties met zich meebrengen. Dat was de boodschap van Marijn Zweegers, hoofd Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) op de 6e Dag van de Integriteit in Rotterdam.
Topmanagers moeten beschikken over een bijzondere ‘drive’ en uitstekende interpersoonlijke vaardigheden om zichzelf en anderen succesvol te laten zijn. Ze kunnen echter ook doorschieten in deze kwaliteiten, met negatieve, tot zelfs rampzalige gevolgen als resultaat. Hoe raken leiders verzeild in deze donkere kant van leiderschap, en belangrijker nog, hoe voorkom je dat?
Manager klinkt als een functie op zich, maar onder deze titel kunnen verschillende ‘rollen’ worden uit gevoerd. Elke rol biedt andere mogelijkheden voor HR en belangrijke lessen voor de manager. In dit artikel verkennen wij de vijf belangrijkste rollen die de manager kan aanwenden om op een hoge prestatiecultuur verder te bouwen en deze te behouden. Ook wordt er gekeken hoe deze rollen kunnen dienen als strategische hefboom voor HR om werknemersbetrokkenheid op te vergroten en in stand te houden.
Vertrouw de mensen die goed in hun vak zijn en treed assertief op voor de mensen waarvoor dat niet meer geldt. Dit is de bottomline van het betoog van Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan de TU Eindhoven. Over turfsmurfen en spreadsheetfundamentalisten en werken volgens het Delle-principe van het eenvoudigweg laten liggen.