Europese topmanagers zijn, wat hun werknemers betreft, het meest positief over flexibele werktijden en mogelijkheden om thuis te werken. Dat laat Wike Been zien in haar proefschrift waar ze 18 december op hoopt te promoveren aan de Universiteit Utrecht.
In ons werk komen we veel HR afdelingen tegen die door de recessie gekrompen zijn. Veel HR taken kunnen niet meer door HR opgepakt worden en een aantal verantwoordelijkheden verschuift naar managers. HR collega’s veronderstellen dat managers deze verantwoordelijkheden aan moeten kunnen terwijl management klaagt over wat er allemaal op hun bordje ligt. Er ligt een grote rol voor HR weggelegd om managers hierin beter te faciliteren.
Sinds 1 januari 2013 geldt een wettelijk streefcijfer van minimaal 30% vrouwen en minimaal 30% mannen in de raad van bestuur (‘rvb’) en raad van commissarissen (‘rvc’) van grote vennootschappen. Het streefcijfer maakt deel uit van de wet bestuur en toezicht (‘Wbt’). De Bedrijvenmonitor Wet bestuur en toezicht 2012-2015 laat zien dat dit streefcijfer bij lange na niet wordt gehaald.
Zekerheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Menigeen zal bevestigen dat dit belangrijk is, maar welk bedrijf voegt daad bij het woord? In het kader van de campagne Hoe Werkt Nederland? bezochten De Werkbezoekers bouwbedrijf Kesselaar & Zn. in Alkmaar. In een tijd waarin de bouwsector herstelt van zware tijden en er steeds minder zekerheid is voor werknemers, gaat het met Kesselaar juist goed; iedereen heeft een vast contract, het bedrijf maakt winst, groeit als kool en kent ziekteverzuimcijfers die 1,3 procent lager zijn dan het gemiddelde in de sector. Hoe dat komt? Als een van de redenen geeft het bedrijf de onorthodoxe bedrijfsfilosofie van eigenaar René Kesselaar.
Is de Lean-methode ook geschikt om toegepast te worden door HR? Die vraag wordt ons regelmatig gesteld. Maar we geven er nooit zomaar een standaard antwoord op. We zien Lean namelijk niet als een set tools waar je op een standaard manier mee aan de slag gaat. Lean is een filosofie waar je de betekenis, de geschiedenis en de vele mogelijkheden van moet leren kennen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de verschillen tussen Lean en Lean Six Sigma. En écht bepalen welke mogelijkheden Lean biedt, doe je aan de hand van de identiteit van de organisatie.
Fraude bij Volkswagen, het Libor-schandaal, de malversaties bij Imtech. Onverwacht? Vaak blijken signalen al jaren eerder opgemerkt, maar is er niet op gereageerd. Bestuurders spelen niet adequaat in op situaties waar organisatiedissonantie, een balansverstoring tussen marktvraag en organisatiecapaciteit, ontstaat. Maatregelen volgen een vast scenario met negatieve gevolgen voor de organisatie en de medewerkers.
Omdat de natuur zeer effectieve strategieën kent in het omgaan met veranderingen, bevat ze waardevolle lessen op het gebied van leiderschap en innovatie. De patronen en wetmatigheden in de natuur bieden een nieuw perspectief op het stellen van doelen, de wijze van communiceren en het organiseren van bedrijven. Dit stimuleert om aandacht te geven aan relaties en verbindingen. Welke leiderschapslessen kunnen we leren uit de natuur?
Nummer 1 op de Harvard Business Review-lijst met best presterende CEO’s van de Wereld is de Deen Lars Rebien Sørensen, bestuursvoorzitter bij de farmaceut Novo Nordisk. Het bedrijf doet het sinds zijn komst niet alleen financieel goed, het scoort ook hoog op de zogenaamde ESG-performance (environmental, social, and governance).
Het begrip zelfsturing kent een grote populariteit en lijkt tegenwoordig het antwoord op vele managementvraagstukken. Dat Nederland steeds minder managers telt (van 531.000 naar 490.000) is hier wellicht het gevolg van de toenemende zelfsturing.
Dat is wat voormalig manager Thom Verheggen bepleit in zijn boek Ontmanagen voor managers. Managers moeten wat hem betreft een fundamenteel andere rol pakken.