Adviestrajecten komen in vele soorten en maten. Soms is een enkel gesprek voldoende om een vraag van de opdrachtgever te beantwoorden. In het andere uiterste is het probleem vaag en complex en vraagt de oplossing ervan langere tijd. Wat de vraag ook is en welk traject daar ook bij hoort, de adviseur werkt altijd volgens de volgende fasen.
Vriendschappen op het werk werken soms contraproductief. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, staan ze innovatie in de weg. En het druist misschien wat tegen het gevoel in maar soms kun je maar beter niet een al te sterke bedrijfscultuur hebben zo blijkt uit onderzoek van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit.
Je kunt als werkgever wel zorgen voor goede werkcondities maar motivatie en bevlogenheid komt vooral door mensen aandacht, vertrouwen, ruimte en waardering te geven. Dat weten we natuurlijk al veel langer, maar op enkele organisaties na, hebben we daar nooit invulling aan gegeven. De tijdgeest is gelukkig aan het veranderen en we zien nu prachtige initiatieven die wél uitgaan van en invulling geven aan vertrouwen.
Nederlandse zorginstellingen zijn onvoldoende in staat het hoofd te bieden aan de voortdurende veranderingen die op hen afkomen. Slechts 9 procent van de instellingen heeft het verandervermogen om de turbulentie in de sector om te zetten in betere of efficiëntere zorg. Bijna zeven op de tien (67 procent) hebben dat niet. Dat kan niet anders dan effect hebben op de kwaliteit van de geboden zorg. Het gebrek aan verandercapaciteit vormt daarnaast een bedreiging voor de continuïteit van veel instellingen op de lange termijn.
Het management van de Best Workplaces excelleert in het geven van oprechte persoonlijke aandacht op de werkvloer. Maar dat niet alleen, ze betrekken hun medewerkers ook bij het nemen van beslissingen die invloed hebben op het werk en de werkomgeving. Dit blijkt uit de resultaten van het Best Workplaces onderzoek 2016 van Great Place to Work® onder ruim 29.000 respondenten.
Door hun internationale werkervaring kunnen buitenlandse leiders beter bruggen slaan in multiculturele teams dan lokale leiders. Managers uit het land zelf kunnen deze vaardigheid ook leren wanneer ze leiding gaan geven aan een multicultureel team, al duurt het dan wel wat langer voordat ze net zo effectief worden. Dit ontdekte Katja Raithel van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) in haar promotieonderzoek.
Veel Nederlandse leidinggevenden zijn trots op hun leiderschapscapaciteiten. Uit recent onderzoek van het tijdschrift Management Team blijkt dat ze hun leiderschapsstijl beoordelen als benaderbaar, mensgericht, stimulerend, ruimte gevend en inspirerend. Klinkt goed, toch? Er is alleen één probleem. Volgens medewerkers is de leidinggevende juist afstandelijk en directief. In dit stuk zal er besproken worden wat managers juist wel maar ook wat ze vooral niet meer moeten doen.
Werkenden willen meer informatie over cijfers, beslissingen en strategie. Dit blijkt uit onderzoek van Ruigrok | NetPanel onder 629 werkende Nederlanders.
Het is dinsdagochtend en de vergadering over het optimaliseren van het recruitmentproces is nog geen 10 minuten van start, of hij verzandt al in een oeverloze discussie over details. Dit keer is de vraag of vacatures nu wel of niet op Linkedin moeten worden geplaatst de boosdoener.
De app Navigerennaardetop.nl, die vacatures voor commissarissen zichtbaar moet maken voor vrouwen, is volgens de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren, de NCD, een fopspeen. Volgens de NCD is er veel meer nodig dan 'weer' een database om vrouwen naar de top van de bedrijven te krijgen.