Inspirerend leiderschap staat bij een groeiend aantal directeuren bovenaan het prioriteitenlijstje, zo wijst een grootschalig onderzoek uit van Business Leaders, een netwerkclub voor CEO's.
Voor de crisis wisten we precies welk product of dienst we in de markt moesten zetten, om ons vervolgens om te draaien en van daaruit terug te kijken. Hier pasten we de organisatie en ons HR-beleid op aan. We noemden dat 'vooruitkijken', maar feitelijk gingen we achterstevoren de toekomst in. De essentiële verandering is dat we nu wel weten wat de marktvraag is, maar wat ons antwoord zal zijn. Het proces om tot een oplossing te komen is cruciaal geworden. Dat vergt aanpassingsvermogen van mens en organisatie. En van HR...
De eerste verrichtingen van de Amerikaanse president Trump zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en lijken tegen alle (rationele) stromen in te gaan. Een gedachte-experiment: wat als we zijn 'principes' nu eens loslaten op HR?
Zelfsturing of zelforganisatie lijkt de heilige graal in een tijd waarin hiërarchische organisatiemodellen zwaar ter discussie staan. Maar is het wel de oplossing voor de problemen waar organisaties mee te kampen hebben? Welke valkuilen moet u zien te vermijden?
Op het denkvlak gaat veel mis. Dat zullen de meesten beamen, maar wat moeten we daarmee? Behalve de reflex om denken volledig af te doen en ons doorverwijzen naar het veronderstelde alternatief: voelen? Of ons te verdiepen in de werking van het brein? Wat is de waarde van helder denken, van een gezonde, vrije geest? En hoe kunnen hiermee onnodige (arbeids)conflicten worden voorkomen?
Organisaties moeten toe naar een cultuur die werkt voor mannen EN vrouwen. Leidinggevenden die Gender Smart zijn, zijn zich bewust van de verschillen tussen mannen en vrouwen en houden hier rekening mee in hun aanpak. De volgende voorbeelden kunnen dat verduidelijken.
Werknemers zijn elke werkdag meer dan een uur aan het wachten op apparatuur zoals printers en computers, het zoeken naar documenten en het helpen van collega’s. Deze improductiviteit kost bedrijven maar liefst 4500 euro per werknemer per jaar.
SMART als managementinstrument geeft in deze turbulente tijden weinig energie. Doelen zijn vaak moeilijk helemaal smart te maken en na een paar maanden soms al weer door de werkelijkheid ingehaald. Als alternatief is er TRUST.
Succesvolle organisaties hebben een cultuur van vertrouwen weten te creëren waar medewerkers weten dat er goed met hun belangen wordt omgegaan. Een duidelijke missie en inspirerend leiderschap zijn daarbij van groot belang. Dat blijkt uit het Beste Werkgeversonderzoek dat jaarlijks door Effectory en Intermediair wordt gehouden.
De bedrijfscultuur in West-Europese organisaties sluit onvoldoende aan op de behoeften en verwachtingen van medewerkers die niet tot het management behoren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Oracle. Hoewel de meeste werknemers op management- en directieniveau vinden dat zij de middelen, begeleiding en feedback ontvangen die zij nodig hebben om te kunnen groeien, vindt de meerderheid van de niet-leidinggevenden dat er meer moet gebeuren om hen te helpen in hun ontwikkeling en bijdrage aan het bedrijfssucces.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling