De Wet werk en zekerheid maakt het werkgevers veel moeilijker personeel te ontslaan. Dat blijkt uit een inventarisatie van de uitspraken die rechters sinds juli vorig jaar hebben gedaan in ontslagzaken zo meldt de Volkskrant. Een enquête onder werkgevers was ook onderdeel van het onderzoek uitgevoerd door de Erasmus Universiteit van Rotterdam in opdracht van twee beroepsverenigingen van arbeidsrechtadvocaten, juristen en rechters (VAAN en VvA).

Rechters wijzen gemiddeld 4 van de 10 ontslagverzoeken van werkgevers van de hand. Voor de invoering van de wet was dat 1 op de 10. Wel zijn de ontslagvergoedingen fors gedaald. Ontslagen werknemers krijgen gemiddeld de helft minder salaris mee dan voor de WWZ zo blijkt uit het onderzoek.

Cultuuromslag

De wet lijkt hiermee zijn doel – versoepeling van het ontslagrecht – voorbij te schieten. De drempel om flexkrachten in vaste dienst te nemen wordt niet verlaagd. In een reactie op het onderzoek stelt een woordvoerster van minister Asscher dat het nog te vroeg is om vast te stellen of werkenden eerder een vast contract krijgen of niet. Het vraagt volgens haar een cultuuromslag bij werkgevers die jarenlang gewend zijn aan flexibilisering. Wel ziet ze al dat in veel cao’s afspraken worden gemaakt die mensen meer perspectief op een vaste baan bieden.