Het aandeel bepaalde tijd contracten in 2010 tot 2015 vertoont naast een gestage stijging een duidelijk seizoenspatroon, waarbij het aandeel bepaalde tijd contracten in alle jaren in juli gemiddeld 3 procent hoger lag dan in de eerstvolgende januarimaand.
Seizoenswerk
Belangrijke oorzaken hiervan zijn seizoenswerk en het omzetten naar onbepaalde tijd contracten aan het begin van het nieuwe jaar. Opvallend is dat dit verschil in 2016 niet 3 maar 0,5 punt is (31,8 bepaalde tijd contracten in juli 2015 vs. 31,3 in januari 2016). Hieruit volgt de conclusie dat werkgevers veel minder onbepaalde tijd contracten hebben aangeboden aan het begin van het nieuwe jaar dan in voorgaande jaren het geval was.
Aanpassing Wwz
“Deze uitkomsten bevestigen de aanwezige twijfels over het succes van de Wet Werk en Zekerheid. In het bijzonder in het mkb, de banenmotor van de Nederlandse economie, kunnen op basis van deze cijfers grote vraagtekens worden geplaatst bij de daadwerkelijke zekerheid die werknemers hiermee behalen. Zowel in werkgevers- als werknemersbelang is er alle reden voor minister Asscher haast te maken met aanpassing van de Wet Werk en Zekerheid, ” aldus Giel Schikhof, manager arbeidsverhoudingen bij Van Spaendonck.