Vanaf 1 juli behandelt het UWV alleen nog ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen en bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Bij ontslagaanvragen vanwege disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie, oordeelt de kantonrechter. Tenminste, als werkgever en werknemer er samen niet uitkomen. En doordat werknemers volgens de nieuwe wet twee weken bedenktijd krijgen, en bovendien steeds vaker bij rechtsbijstand en vakbonden aankloppen, gaat dit waarschijnlijk vaker gebeuren. Met goede mediation kunt u een kostbare rechtsgang voorkomen, of op z’n minst soepeler laten verlopen.
Bemiddeling bij arbeidsconflicten
Als u een ontslagaanvraag indient in een situatie waarin een arbeidsconflict speelt, kan een mediator u ondersteunen. Ons advies: kies altijd voor een registermediator. Dan weet u zeker dat u te maken heeft met een professional die onafhankelijk optreedt en aan strenge eisen voldoet op het gebied van bijvoorbeeld opleiding, bijscholing en ervaring. Arbo Unie zorgt samen met partner Present24 voor uitstekende bemiddeling bij arbeidsconflicten. Onze mediators zijn allemaal registermediator en zorgen voor een snel en efficiënt traject. Ze werken toe naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is.
Rol van de bedrijfsarts
Mede met het oog op de veranderende Wet werk en zekerheid zijn ook de zogenoemde STECR-richtlijnen voor bedrijfsartsen vernieuwd. Dat leidt tot enkele accentverschuivingen in de dienstverlening. Zo komt het accent bij conflictverzuim meer te liggen op het oplossen van de conflictsituatie, in plaats van op de vraag of iemand wel of niet kan werken. Bij conflicten spelen er namelijk vaak niet-medische problemen, en die vragen om een andere aanpak. Uiteraard blijft de bedrijfsarts ook in deze gevallen onafhankelijk beoordelen of iemand medische beperkingen heeft die werken in de weg staan. Zeker als de werkgever en de medewerker daarover van mening verschillen.