Ook al maken bedrijven na een faillissement een doorstart, een groot deel van het personeel komt vaak op straat te staan. De PvdA wil dat dit verandert en heeft een wetsvoorstel ingediend waarin werknemers medezeggenschap krijgen. Het wetsvoorstel is door de Tweede Kamer aangenomen.

Initiatiefnemers Jeroen Recourt en fractiegenoot Grace Tanamal willen dat werknemers een stem krijgen in de voorbereidende – geheime – fase van een faillissement, de zogenaamde prepack-fase. Ook willen de PvdA-kamerleden dat werknemers betrokken worden bij het sluiten van een deal met schuldeisers.  Hiermee kan worden voorkomen ‘dat de top van een bedrijf zichzelf nog snel een bonus toekent voordat de zaak op de fles gaat.’ “Zulke schandalige praktijken willen we onmogelijk maken,” aldus Recourt in de Volkskrant.

Geen instemmingsrecht

In het NOS Radio 1 Journaal stelde curator Toni van Hees dat de positie van medewerkers met dit wetsvoorstel niet verbetert. Volgens hem is de wetswijziging een wassen neus. Werknemers mogen volgens het voorstel van de PvdA alleen meepraten, maar krijgen geen instemmingsrecht.  “Personeel staat volstrekt met lege handen”, aldus Van Hees. “De overnemer kan zelf kiezen wie hij overneemt en tegen welke voorwaarden. Dat betekent dat vaak de zieken, zwakken en mensen met een lang dienstverband niet worden overgenomen.”