De subsidieregeling voor het aannemen van gehandicapten, de zogenoemde Participatiewet, moet drastisch worden versoepeld. De regels zijn nu zo streng dat werkgevers bijna geen passende kandidaten meer vinden. Dat zegt Aart van der Gaag, commissaris 100.000 banen namens werkgeverskoepels VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO in het Financieele Dagblad.

Volgens Van der Gaag dreigt het plan om in 2026 100.000 arbeidsgehandicapten aan de slag te hebben in het bedrijfsleven na 2017 vast te lopen. Om het doel toch nog te halen moet de doelgroep volgens de werkgevers worden opgerekt. Zo zouden niet alleen mensen met een overduidelijke arbeidsbeperking zoals autisme of een lichamelijke handicap onder de regeling moeten vallen, maar ook mensen die kampen met psychisch verzuim of sociale problemen.

Bureaucratie

Van der Gaag heeft eerder al aangegeven dat veel werkgevers afhaakten vanwege alle bureaucratie, en onzekerheid over de vraag hoeveel loonsubsidie ze krijgen en waarvoor. Door de regionale versnippering is maken van landelijke afspraken zo goed als onmogelijk aldus Van der Gaag.
Ook in de politiek is men al langer kritisch op de Participatiewet. Zo vinden CDA en D66 de regeldruk en complexiteit te groot.

Verdringing onderkant arbeidsmarkt

Vakbonden zijn het echter niet eens met het oprekken van de criteria. Door de subsidieregeling open te stellen voor enkele honderdduizenden wajongers en werknemers en die zijn uitgevallen en thuiszitten met een WIA-uitkering of bijstand vreest men dat verdringing aan de onderkant van de markt ontstaat.
Volgens Van der Gaag kunnen met het voorstel van het bedrijfsleven echter op grote schaal reeds weggeautomatiseerde, vaste banen aan de onderkant weer rendabel worden gemaakt. “De vakbond zag de wet vanaf het begin meer als bedreiging. Degene die hem moet uitvoeren is toch echt de ondernemer,” aldus Van der Gaag in het FD.