Ontslag, disfunctioneren en verzuim kunnen als arbeidsrechtelijk onderwerpen ieder jaar weer op jullie aandacht rekenen. Maar dit jaar komen er wat andere thema’s bij. Zoals tegemoet komen aan wensen werknemers en informatieplicht van de werkgever.
ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Beste baas ik wil een tussenjaar. Wat werkgevers moeten weten over onbetaald verlof

Wat als je werknemer ineens zegt een tussenjaar te willen? Werkgevers zijn niet verplicht dit te honoreren maar in de huidige tijd wil je medewerkers wél tegemoetkomen. Mr. Astrid Zuidinga, arbeidsrechtadvocaat AWVN, legt de spelregels uit.

Lees verder

Ontslag op staande voet vanwege sjoemelen met de urenregistratie – Werkgever in de fout met verborgen camera’s?

Een werknemer is op staande voet ontslagen vanwege het sjoemelen met zijn urenregistratie. De werknemer heeft zich niet gehouden aan het bij de werkgever gehanteerde aan- en afmeldprotocol en zichzelf meer werkuren toegekend dan mocht op basis van de geldende regels. Opmerkelijk, aangezien juist deze werknemer erop moest toezien dat de 30 tot 80 arbeidskrachten die hij aanstuurde, zich hielden aan het aan- en afmeldprotocol. Lieve Holterhues, advocaat arbeidsrecht, licht de uitspraak van het hof toe.

Lees verder

Ontslag wegens mismatch nieuwe medewerker: belangrijke juridische overwegingen

Een nieuwe werknemer past niet goed binnen de organisatie, wat al snel tot conflicten leidt. Helaas is dit een situatie die vaker voorkomt. Is er tijdens het sollicitatieproces iets over het hoofd gezien? Of liggen de verwachtingen na indiensttreding ineens nogal ver uit elkaar? Hoe kun je als werkgever het beste handelen in zo’n scenario? Is een ontslag mogelijk? Arbeidsrechtadvocaat Maurits van Buren benoemt enkele belangrijke juridische overwegingen.

Lees verder

Wijziging van dienstverband met zieke werknemer en gedeeltelijk ontslag: recht op compensatie voor de transitievergoeding?

Als het dienstverband met een zieke werknemer – nadat deze twee jaar ziek is geweest – wordt beëindigd, kan werkgever aanspraak maken op compensatie van het UWV voor de betaalde transitievergoeding. Als het dienstverband al gedurende de wachttijd (wanneer sprake is van een opzegverbod) eindigt, bestaat het recht op compensatie niet zo legt Lieve Holterhues, arbeidsrechtadvocaat, uit aan de hand van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

Lees verder

Informatieplicht werkgever: vervallen vakantiedagen, gemiste werkinstructies en zero-tolerancebeleid

Er gelden in het arbeidsrecht vooral op basis van rechtspraak regels die je als werkgever in acht moet nemen ten aanzien van die verplichte informatie. Leef je die niet na, dan kan dat je duur komen te staan. In deze blog bespreekt arbeidsrechtadvocaat Astrid Zuidinga de kracht van herhaling in het arbeidsrecht aan de hand van drie belangrijke onderwerpen.

Lees verder