Wanneer je medewerkers in dienst hebt met een arbeidsbeperking of uit de doelgroep banenafspraak, dan kan je als werkgever aanspraak maken op de no-riskpolis. De no-riskpolis is een looncompensatie die geheel of gedeeltelijk het loon compenseert bij ziekte van deze medewerker. Het aanvragen van deze looncompensatie kan alleen als je weet dat de betreffende medewerker hiervoor in aanmerking komt. Dit blijkt in de praktijk een flinke uitdaging.
De no-riskpolis stimuleert werkgevers om medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen en houden. Door de loondoorbetaling bij ziekte te compenseren, wordt immers een financieel risico uit handen genomen. Om gebruik te kunnen maken van deze compensatieregeling, moet je weten welke van jouw medewerkers onder de no-riskpolis vallen. Door hiernaar te vragen bij indiensttreding heb je de grootste stap gezet. Echter, niet alle medewerkers zijn hier goed van op de hoogte. Door gebruik te maken van het doelgroepregister in het werkgeversportaal van het UWV maak je optimaal gebruik van de no-riskpolis.
De no-riskpolis; stap voor stap
Aanvragen no-risk
Wanneer een medewerker uit de no-riskpolis ziek wordt, geef je de ziekmelding binnen zes weken na de eerste ziektedag door aan het UWV. Dit kan in het werkgeversportaal van het UWV. Je vermeldt hierbij dat de medewerker onder de no-risk valt. Het UWV beoordeelt vervolgens of de medewerker voldoet aan de gestelde voorwaarden van de no-risk, zoals de maximale arbeidsongeschiktheidsstatus van vijf jaar of het hebben van een actief dienstverband.
No-risk afgewezen
Soms wordt een aanvraag afgewezen door het UWV. Wanneer je het oneens bent met deze beslissing, is het verstandig om telefonisch of schriftelijk in bezwaar te gaan. Vaak is een telefoontje al voldoende om de aanvraag te herbeoordelen.
Betermelden no-risk
Een betermelding dient ook via het werkgeversportaal van het UWV te gebeuren en moet binnen twee dagen na de betermelding van de medewerker doorgevoerd zijn. De maximale boete voor het te laat ziek- of betermelden van een medewerker ligt momenteel op 455 euro.
No-risk met terugwerkende kracht
Ben je toch te laat met een ziekmelding, bijvoorbeeld omdat je niet wist dat je medewerker onder de no-riskpolis valt? Dan kan het lonend zijn om de no-riskpolis alsnog te claimen. Ziekmeldingen kunnen tot een jaar met terugwerkende kracht worden doorgevoerd. Zoals vermeld kan je dan wel een boete krijgen, maar in de meeste gevallen is de looncompensatie bij langdurige ziekte een stuk hoger dan de boete.
No-risk na vijf jaar
De no-riskpolis geldt voor medewerkers met een arbeidsongeschiktheidsstatus voor maximaal vijf jaar, in uitzonderlijke gevallen kan deze no-risk verlengd worden. Voor de overige geldt de no-riskpolis tot het einde van het dienstverband. Wanneer de medewerker al een ernstige ziekte had bij het begin van het dienstverband of bij het begin van de WIA-uitkering terwijl het dienstverband nog doorliep, kan de no-riskpolis verlengd worden met nog eens vijf jaar. Het gaat hier om zeer ernstige gevallen waarbij de arts van het UWV aangeeft binnen enkele jaren langdurige uitval te verwachten. Blijkt een medewerker in het laatste jaar dat de medewerker onder de no-riskpolis valt veelvuldig ziek te zijn geweest is het aan te raden om een verlenging van de no-riskpolis aan te vragen.
Voor jouw organisatie
Naar schatting zijn er zo’n 1,5 miljoen mensen in Nederland die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. De kans is hierom aanwezig dat bij een middelgrote werkgever zeker medewerkers in dienst zijn voor wie dit geldt. Toch maakt lang niet elke werkgever gebruik van de no-riskpolis en dat is zonde. De no-riskpolis biedt niet enkel een financiële ondersteuning voor werkgevers, ook dragen ze bij aan een open arbeidsmarkt voor medewerkers uit de doelgroep banenafspraak.
De HR Specialisten van OAZ staan klanten bij in het financiële en administratieve deel rondom de no-riskpolis. Wij ontzorgen je bij de signalering, verwerking en afwikkeling en bieden je continu inzicht in de voortgang van de werkzaamheden. We controleren de toepassing van de no-riskpolis in het werkgeversportaal van het UWV en gaan aan de slag met eventuele gemiste ziekmeldingen.
Wil je weten of de no-riskpolis aan de orde is voor jouw organisatie? Neem dan contact op met OAZ via info@oaz.nl of bel 088 5600 700. Samen gaan we aan de slag en zorgen we dat je optimaal gebruik maakt van deze looncompensatie.