De Wet werk en zekerheid bevat een weeffout waardoor Nederlandse werkgevers per 1 juli een onvoorziene kostenpost van zo’n 150 miljoen euro per jaar staat te wachten. De oorzaak: arbeidsongeschikte werknemers hebben recht op een transitievergoeding (de ontslagvergoeding nieuwe stijl). ‘Werkgevers hebben deze misser wel geconstateerd maar nooit in volle omvang doorgerekend’

Uit een rondgang langs experts door het Financieele Dagblad blijkt dat werknemers die na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt raken, straks ook nog recht hebben op een transitievergoeding. Dus bovenop de sociale uitkering die ze in de huidige situatie al ontvangen. Een onvoorziene kostenpost.
Die alarmbel luidde Ramon van Bruchem, Senior Consultant bij adviesbureau Mercer al eerder: Dure zomer voor werkgevers door ontslagvergoeding nieuwe stijl.

Weeffout

VNO-NCW noemt in het FD de vergoeding voor afgekeurde werknemers ‘een weeffout die zou moeten worden hersteld’. Het is niet dat het niet eerder naar voren is gekomen, zo is de constructie vorig jaar aan bod gekomen in de Eerste Kamer. En kaartte Michaël van Straalen van MKB-Nederland het vorige maand aan.

Seizoenswerkers

“Werkgevers hebben deze misser wel geconstateerd maar nooit in de volle omvang doorgerekend,” zegt ook directeur Maudie Derks van Acture, een private uitvoerder van de ziektewet. Zij verbaast zich erover dat het onderwerp niet is meegenomen in de recente discussie over seizoenswerkers die hoge transitievergoedingen dreigden te krijgen, maar die is rechtgezet.

Verboden onderscheid te maken

Volgens een woordvoerder van Sociale Zaken is het zo geregeld om geen onderscheid te maken tussen zieken en niet-zieken. De transitievergoeding is volgens SZW niet alleen bedoeld voor werk-naar-werk-begeleiding, maar in het geval van zieke werknemers ook een ‘compensatie voor ontslag.’