Een aantal brancheorganisaties vreest dat veel werkgevers in hun sector volgend jaar kopje ondergaan door de Wet werk en zekerheid (Wwz). Inmiddels heeft onder meer ook VNO-NCW een werkgroep gevormd om het probleem onder de aandacht te brengen.

De nieuwe wet, die op 1 juli 2015 van kracht wordt, verplicht bedrijven al hun ontslagen medewerkers een ontslagvergoeding (transitievergoeding) mee te geven (Wat gaat de transitievergoeding inhouden?). Deze extra kostenpost kan bij bedrijven die in zwaar weer verkeren tot faillissement leiden.

Eigen mobiliteitscentrum

Een van de bezorgde branches is de grafimedia industrie. Deze sector dringt er bij minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken op aan de nieuwe Wet werk en zekerheid te wijzigen, omdat zij de ontslagpremie niet kunnen opbrengen. De grafimedia industrie heeft zelf al in 2008 een mobiliteitscentrum georganiseerd om werknemers naar nieuw werk te leiden. Dit mobiliteitscentrum helpt binnen een half jaar 70 procent van alle mensen weer aan een baan. Deze organisatie kost 0,2 procent van de totale loonsom. Daarbovenop betalen werkgevers een transitievergoeding van 3.000 euro. Het is algemeen bekend dat meer dan de helft van de banen in deze sector de afgelopen tien jaar is verdwenen Van de 48 duizend arbeidsplaatsen zijn er nog slechts 19 duizend over.

Protest

Naast werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben ook NBBU, de organisatie van kleinere uitzendbureau`s en de VACO, de koepel voor de banden- en wielenbranche, zich bij het protest aangesloten.