Vast minder vast, flex minder flex. Dat is wat minister Koolmees wil bereiken met de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans. Het wetsvoorstel is door de Tweede Kamer. Volgende week moet de Eerste Kamer erover beslissen. Advocaat Babise de Laive krijgt veel vragen van werkgevers over de nieuwe wet zo vertelt zij in Nieuwsuur.

Via het uitzendbureau van Martin van Dijk, financieel directeur van Logistic Force werken veel mensen in de Rotterdamse haven. Dagelijks zo’n 1500 mensen. Van Dijk denkt dat deze nieuwe wetswijziging niet tot gevolg heeft dat meer medewerkers vaste arbeidsovereenkomsten krijgen, maar dat flex duurder wordt.

Ook Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architects denkt dat dit het geval is. Zijn bureau heeft ruim 54 mensen in dienst. Twintig daarvan werken op tijdelijke basis. Bijna elke maand moet hij iemand vertellen dat zijn of haar contract niet wordt verlengd. Meer vaste contracten zitten er niet in omdat hun werk heel conjunctuurgevoelig is en het architectenbureau voor werk afhankelijk is of een project wel of niet doorgaat aldus Postel in Nieuwsuur.

Vragen

Er heerst dus nog veel onduidelijkheid over de nieuwe wet. Advocaat Babise de Laive krijgt dan ook veel vragen van werkgevers: “Of het ongunstig voor ze zal uitpakken, of ze minder flexibel moeten werken en misschien naar zzp’ers of naar Payroll-constructies moeten overstappen. Je ziet wel dat mensen er echt mee bezig zijn.”
Ze raadt sommige werkgevers aan om vaker een vast contract te bieden. Want flex wordt duurder en vast goedkoper. “En werkgevers vergeten vaak dat hun inwerkkosten hoog zijn waardoor de eerste maanden nog helemaal niet zoveel opleveren,” aldus De Laive.

Zie uitzending Nieuwsuur Een nieuwe arbeidswet? Arbeidersstad Rotterdam ziet het niet zitten