Voor werkgevers met minder dan 25 werknemers geldt een tijdelijke uitzondering voor de transitievergoeding. Om daarvoor in aanmerking te komen moet die kleine werkgever voldoen aan een drietal eisen. Volgens Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS, kunnen de kleine werkgevers in de meeste gevallen niet aan die betreffende eisen voldoen en moeten ze alsnog de volle pond betalen.

Vanaf 1 juli 2015 is de werkgever aan de werknemer een transitievergoeding verschuldigd als de arbeidsovereenkomst ten minste 24 maanden heeft geduurd en de arbeidsovereenkomst is opgezegd of niet wordt voortgezet. Voor werkgevers met minder dan 25 werknemers geldt een tijdelijke uitzondering tot 1 januari 2020. Die uitzondering houdt in dat die kleine werkgever alleen een transitievergoeding verschuldigd is over de dienstjaren na 1 mei 2013 bij een ontslag wegens een slechte financiële situatie.

Eisen uitzondering

Er moet dan wel aan drie eisen worden voldaan:

  1. drie jaar lang een nettoresultaat van kleiner dan nul;
  2. een negatief eigen vermogen in het jaar voorafgaande aan het jaar waarin de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd;
  3. een situatie waarin de waarde van de vlottende activa kleiner is dan de schulden.

Volgens Besselink wordt de mkb’er in financiële nood met deze tijdelijke uitzonderingsregeling niet tot nauwelijks geholpen. Voordat aan de eisen is voldaan, zal de kleine onderneming in de meeste gevallen al lang omgevallen zijn.