De transitievergoeding vervangt vanaf 1 juli 2015 de huidige ontslagvergoeding. Op die datum treedt het nieuwe ontslagrecht in werking.
Er geldt voor kleine werkgevers (minder dan 25 werknemers) een overgangsregeling (tot 1 januari 2020). Er hoeft dan maar een deel van de transitievergoeding of helemaal niet te worden betaald. Onder strikte voorwaarden telt namelijk de arbeidsperiode van een werknemer vóór 1 mei 2013 niet mee voor de hoogte van de transitievergoeding. De niet-rooskleurige financiële situatie moet dan wel de bedrijfseconomische reden zijn om de werknemer te ontslaan
Drie zware toetsingscriteria overgangsregeling
- In de drie boekjaren voorafgaand aan het jaar waarin de arbeidsovereenkomst eindigt of door u niet wordt voortgezet is het nettoresultaat van uw bedrijf kleiner geweest dan nul
- Er is sprake van een negatief eigen vermogen.
- De waarde van de vlottende activa is aan het einde van het boekjaar voorafgaand aan het jaar van beëindiging of niet voortzetting van de arbeidsovereenkomst, kleiner dan de kortlopende schulden. Dit zijn schulden met een resterende looptijd van maximaal één jaar.
Let op
Wilt u gebruik maken van de mogelijkheid om een lagere transitievergoeding te betalen, dan moet u aantonen dat u aan bovenstaande drie toetsingscriteria voldoet. Zowel u als uw werknemer kunnen UWV vragen te beoordelen of hieraan is voldaan.