Op 1 juli jongstleden is de manier waarop werkloosheidsuitkering wordt berekend voor seizoens- en flexwerkers veranderd. Hierdoor valt de WW voor hen vaak veel lager uit. Ook voor mensen die vanuit de WW korte tijd lager betaald werk doen en weer WW aanvragen pakt de wijziging nadelig uit. De maatregel is de meesten ontgaan zo meldt De Volkskrant.

De wijziging is een versobering. Tot 1 juli werd het totaal verdiende loon gedeeld door het aantal gewerkte dagen. Sinds 1 juli wordt het in het afgelopen jaar verdiende loon altijd gedeeld door 261 dagen – het aantal werkdagen per jaar.
Minister Asscher van Sociale Zaken hoeft een dergelijke wijziging niet aan de Tweede Kamer voor te leggen. De gevolgen van de wijziging zijn daardoor iedereen ontgaan. De eerste klachten zijn echter binnengekomen van werklozen die een veel lagere uitkering krijgen.

Gelijke gevallen gelijk behandelen

Het CNV heeft de minister aangesproken op de gevolgen van de ingreep. Asscher heeft de vakbond per brief laten weten dat het idee achter het beleid is om gelijke gevallen ook gelijk te behandelen. Zo kan iemand die voordat hij werkloos werd net in een nieuwe baan meer gaan verdienen en daardoor een hogere uitkering krijgen. Terwijl iemand die even lang heeft gewerkt maar bij dezelfde baas is gebleven een lagere uitkering krijgt. ‘Voor het verschil in uitkomst valt mijns inziens geen rechtvaardiging te geven,’ schrijft Asscher aldus de VK.

Ook de Tweede Kamer toonde zich kritisch. Minister Asscher heeft toegezegd goed naar de negatieve effecten te gaan kijken.