De overheid betaalt de hoge directe kosten voor een medewerker met een arbeidsbeperking ten opzichte van een reguliere werknemer. Zoals kosten voor lagere productiviteit, begeleiding (jobcoach) en werkplekaanpassingen.
Indirecte kosten
Naast de door de overheid betaalde directe hoge kosten krijgen werkgevers ook te maken met indirecte kosten, die (meestal) niet worden vergoed.
Denk aan:
- De kosten voor aansturing en coördinatie bedragen volgens onderzoek van Berenschot 0 tot 4.000 euro (gemiddeld 2.000) euro per medewerker met een arbeidsbeperking.
- Individuele extra kosten: vaak is structureel extra tijd nodig van direct leidinggevende of collega’s om de medewerker zo effectief mogelijk te laten zijn. Deze kosten worden niet vergoed. De hoogte varieert sterk per situatie tussen 0 en 3.000 euro per jaar per medewerker.
- Kosten voor aanpassing functieomschrijving en werkinstructie.
- Kosten om team voor te bereiden.
- Kosten voor aanpassing administratie om aan de vereisten van regelingen te voldoen.
Werkgeversrisico
Het is belangrijk dat werkgevers risico’s goed afwegen. De risico’s beperken kan met de no-riskpolis van UWV of de gemeente. Deze polis dekt een groot deel van een zieke werknemer en voorkomt eventuele verhoging van de ZW-premie. Omdat de no-riskpolis van gemeente en UWV verschilt, is het zaak dat werkgevers zich hierover laten informeren.
Tip 1
Om risico’s te beperken kunnen werkgevers voor contractvormen als detachering kiezen. Deze organisaties kunnen vaak ook de administratieve en/of begeleidingstaken op zich nemen.
Tip 2
Op de site ncw-vno.nl/SiteCollectionDocuments kan de folder Arbeidsparticipatie uit financieel perspectief worden gedownload. De folder is een handige wegwijzer voor werknemers die overwegen een arbeidsbeperkte werknemer in dienst te nemen.
Participatiewet
Wetsvoorstel banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten