Tijdens een kerstborrel in 2015 heeft een werknemer in dronken toestand zijn werkgever geprobeerd aan te vallen. Slechts door snel ingrijpen van andere collega’s kon een daadwerkelijke vechtpartij voorkomen worden. Na dit incident heeft de werkgever de betreffende werknemer op staande voet ontslagen. De werknemer was het hier niet mee eens en startte een procedure, maar zonder succes. Het proberen te slaan van de werkgever was, naar het oordeel van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, voldoende reden om iemand op staande voet te ontslaan (ECLI:NL:GHARL:2016:9871).
Té leuke collega’s
Maar naast dronken vechtpartijen wil het natuurlijk ook nog wel eens gebeuren dat een collega op een andere manier over de schreef gaat. En ook wanneer je net iets té vriendelijk met collega’s omgaat kan dat leiden tot een terecht ontslag op staande voet, zo bewijst ook een zaak diende bij de rechtbank Midden-Nederland (ECLI:NL:RBMNE:2018:5652). In deze zaak – waarbij niet eens alcohol in het spel was – gaf de ene werknemer geheel onverwachts en ongewenst een kus op de mond van een andere (maar liefst 36 jaar jongere) collega. Het geven van zo’n ongewilde kus werd als een ‘zodanige ernstige schending van de op de werknemer rustende verplichting zich als goed werknemer te gedragen’ aangemerkt, dat dit een ontslag op staande voet rechtvaardigde.
I wish you a ….
Al met al lijkt de strekking duidelijk. Hou uzelf (en/of uw medewerkers) in toom tijdens de aanstaande kerstborrels, omdat dit anders zeer verregaande gevolgen kan hebben. En mocht het onverhoopt tóch misgaan? Aarzel dan niet om contact op te nemen met mijn kantoor; wij kunnen ongetwijfeld wat voor u betekenen.
Dan rest mij u slechts een ordelijk verloop van de kerstborrels toe te wensen!