De overheid is bezig met het ontslaan van uitzendkrachten waarvan het contract afloopt vóór 1 juli, de ingangsdatum van de flexpijler van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Hiermee handelt de wetgever niet in de geest van de wet.

Dit blijkt uit de eerste tweehonderd klachten die zijn binnengekomen bij het hiervoor ingestelde meldpunt van vakbond CNV, zo meldt de Volkskrant. UWV, Rijkswaterstaat, de Belastingdienst, de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland zetten tientallen uitzendkrachten op straat die in aanmerking komen voor een vaste baan.

De betreffende uitzendkrachten melden tegelijkertijd dat er nieuwe mensen worden gezocht omdat het werk gewoon doorgaat. “Zoals vorige maand ING deed, wil ook de overheid de nieuwe ontslagvergoeding niet betalen of mensen geen zekerheid bieden met een vast contract. Je mag toch verwachten dat de overheid het goede voorbeeld geeft,” aldus Maarten Post van het CNV in de Volkskrant.

Cultuurverandering nodig

Volgens de overheid gaat het om incidenten. Toch heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Kamer toegezegd op korte termijn met een inventarisatie te komen van de problemen bij de eigen diensten. “Ook bij de overheid is een cultuurverandering nodig,” zegt de woordvoerder van Asscher. “Flexkrachten inzetten voor structureel werk is niet in de geest van de wet. Mede om die reden neemt de overheid vanaf volgend jaar schoonmakers in dienst en wordt payrollen bij de overheid verboden. Veel flexmedewerkers zullen bij de overheid in vaste dienst komen, maar je hebt natuurlijk altijd flexibele krachten nodig om pieken op te vangen.”