Het betreffende arrest waar de Hoge Raad uitspraak over heeft gedaan ging om een kapster die na 25 jaar in dienst in haar vakantie werd ontslagen en geen transitievergoeding kreeg. Ze stapte daartoe naar de rechter. De kapster kreeg uiteindelijk naast een transitievergoeding een billijke vergoeding van 4.000 euro mee.
Schadelijke gevolgen voor werknemer
Stefan Sagel, hoogleraar arbeidsrecht in Leiden en advocaat bij De Brauw, maakte voor haar de zaak aanhangig bij de HR. “Het kan lelijk in de papieren lopen, maar de individuele rechtvaardigheid is terug in het ontslagrecht,” zo meldt Sagel in de Volkskrant. Volgens de hoogleraar arbeidsrecht moet zeker voor werknemers die altijd goed hebben gefunctioneerd en nog lang hadden kunnen doorwerken, flink worden betaald. “De Hoge Raad zegt dat vooral moet worden gekeken naar de schadelijke gevolgen voor een werknemer. Tot nu toe deelde de rechter een bestraffend tikje uit op de vingers van werkgevers die de regels overtreden. De Hoge Raad vindt die benadering te beperkt. Het gaat er niet om de werkgever te straffen, maar om wat billijk is voor de werknemer.”
Schade bepalen
Volgens hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam Evert Verhulp moet de komende jaren blijken hoe de rechters de schade in dit soort zaken gaan berekenen. “4.000 euro in het geval van de kapster is natuurlijk niet genoeg om te voorkomen dat een werkgever dit soort fratsen uithaalt. Voor de kapster is het wel ongeveer zestien maandsalarissen,” aldus de hoogleraar in de VK.