Mag een werkgever een werknemer ontslaan op staande voet via WhatsApp? Ja, oordeelde een rechter. Volgens de rechter wordt daarmee aan de eis van onverwijlde opzegging bij ontslag op staande voet voldaan. De werknemer in kwestie bevestigt het WhatsAppbericht ontvangen te hebben, maar geeft aan geen opzegging per aangetekende of gewone post ontvangen te hebben.

De rechter liet dat in het midden. De opzegging via WhatsApp met daarin vermeld de reden voor het ontslag op staande voet, blijkt voldoende om aan de eis van directe melding te voldoen.

Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij juridisch dienstverlener DAS:

“Het maakt niet uit of de bevestiging van het gegeven ontslag op staande voet nu per briefpost, per duif, mail of via WhatsApp is gedaan met dien verstande dat er wel bewijs moet zijn dat de inhoud van de bevestiging de geadresseerde heeft bereikt. Met twee blauwe vinkjes in WhatsApp of het krijgen van een reactie op die WhatsApp lijkt dat bewijs te zijn geleverd.”

Dringende reden

“De uitspraak zegt alleen iets over de wijze van het aanzeggen van ontslag op staande voet,” merkt Besselink nog op. Of het ontslag op staande voet redelijk is en stand houdt, hangt af van de reden voor het ontslag. Een werkgever mag alleen ontslag op staande voet geven als daarvoor een dringende reden is. “Er moet echt iets serieus aan de hand zijn. Je moet dan denken aan diefstal, bedrog, bedreiging of hardnekkige werkweigering. Je ziet ook dat uitlatingen op social media steeds vaker aanleiding geven voor een ontslag op staande voet,” geeft Besselink aan. “Dat is niet voor niets, want bij een terecht ontslag op staande voet, eindigt de arbeidsovereenkomst, krijg je geen loon meer en heb je geen recht op een WW-uitkering.”