Het aantal gehandicapte jongeren dat voor garantiebanen is aangemeld is zo laag dat een belangrijk onderdeel van de nieuwe Participatiewet dreigt te mislukken. Dit meldt NRC.

Om te kunnen voldoen aan de eis van 100.000 banen voor gehandicapten zouden gemeentes gehandicapte jongeren aanmelden voor het doelgroepregister. Maar in het doelgroepregister zijn nog maar heel weinig nieuwe kandidaten aangemeld – een paar honderd aldus betrokkenen.

Dit jaar zouden 10.000 jongeren aangemeld moeten worden. Dat is althans waar het ministerie van Sociale Zaken vanuit gaat. Volgens betrokkenen rekende uitkeringsinstantie UWV erop dat op aanvraag van de gemeenten dit jaar zo’n 15.000 mensen beoordeeld moesten worden.

Strenge en kostbare screening

UWV beoordeelt of jonge gehandicapten in het register passen of dat de jongeren wellicht zelf het minimumloon kunnen verdienen. Het zijn de strenge eisen waar wel eens de bottleneck kan zitten aldus betrokkenen. Ook zouden er gemeenten zijn die de kosten voor die screening (810 euro per kandidaat) te veel vinden en het risico niet willen nemen om iemand aan te melden die vervolgens niet door de screening komt. Daarnaast wachten veel gemeenten met een aanmelding tot ze zeker weten dat er een baan is voor een kandidaat.

Webinar: Participatiewet en Wajong

De rol van werkgevers is cruciaal in de uitvoering van de Participatiewet. De wet schrijft voor dat zij verplicht zijn een nader te bepalen arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Mocht dit niet lukken, dan kunnen boetes het gevolg zijn. Tijdens dit webinar komen de ins en outs van de Participatiewet aan bod, wordt duidelijk wat de rol van de werkgever is en worden de voor werkgevers positieve en negatieve aspecten behandeld. Meer informatie en inschrijven…