Grote organisaties roepen vandaag via hun intranetsite op tot openheid over autisme binnen hun organisatie. Zij doen dit in het kader van Wereldautismedag. Een dag die wereldwijd in het teken staat van autisme, wat het vraagt van de maatschappij en wat het brengt. Op het intranet van de deelnemende organisaties in Nederland wordt vandaag een spotje getoond waarin iemand wordt gevolgd die op het punt staat zijn collega’s te vertellen over zijn autisme. Het spotje is een initiatief van het programma Vanuit autisme bekeken in samenwerking met De Normaalste Zaak.

Circa 190.000 mensen in Nederland hebben autisme. Slechts een kleine groep daarvan heeft ook een diagnose. Ook zijn nog veel mensen niet open over hun autisme. Met het spotje dat op Wereldautismedag getoond wordt willen de initiatiefnemers mensen met autisme een steun in de rug geven voor hun autisme uit te komen. Collega’s zonder autisme worden tegelijkertijd opgeroepen een open houding aan te nemen. Deelnemende organisaties zijn onder andere: AAFM Facility Management, Achmea, AWVN, Inntel Hotels Resort Zutphen, ISS, Gemeente Delft, KNMI, KPN, NISB, Provincie Gelderland en de Rijksoverheid. Het spotje is tevens te zien op het YouTube kanaal van Vanuit autisme bekeken.

Het programma Vanuit autisme bekeken steunt werkenden met autisme actief door hen op te leiden tot zogenoemde Autisme Ambassadeur. Diederik Weve heeft zelf autisme en is initiatiefnemer van de Autisme Ambassade binnen Shell: “Als je open bent over je autisme begrijpen collega’s eerder je krachten en vullen ze je op je kwetsbare punten aan. Openheid loont.”

Het programma wil met de Autisme Ambassade een inclusieve werkvloer bevorderen. “Een zichtbare Autisme Ambassadeur in een organisatie moedigt collega’s aan ook hun kwetsbaarheden en onzichtbare problemen te tonen. Daarmee ontstaat een cultuur waarin openheid en respect voor elkaars verschillen de norm is.”, aldus Merel van Vroonhoven, voorzitter van de werkgroep Vanuit autisme bekeken.

Vanuit autisme bekeken lanceerde eerder dit jaar de website www.uaanzet.nl, waarmee zij mensen in uiteenlopende functies en rollen – van politieman tot partner, van beleidsambtenaar tot werkgever – aan willen zetten tot meer interesse in en meer begrip voor mensen met autisme, zodat zij beter kunnen meedoen in de samenleving.

Webinar: Participatiewet en Wajong

De rol van de gemeente en de rol van de werkgever toegelicht

Per 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Hiermee wordt de rol van de gemeente een stuk groter als het gaat om arbeidsparticipatie van de zogenaamde ‘onderkant van de arbeidsmarkt’. er gaat voor gemeentes het nodige veranderen. Maar ook voor werkgevers is een belangrijke rol in de Participatiewet neergelegd: zij moeten er zorg voor dragen dat voldoende jonggehandicapten (Wajong), WSW-ers en bijstandsgerechtigden aan het werk komen. Meer informatie en inschrijven