Klijnsma vindt 5.000 euro een redelijk bedrag, maar de Raad van State zet daar nog vraagtekens bij.
Afspraken kabinet en sociale partners
Tussen kabinet en sociale partners is in het sociaal akkoord afgesproken dat tussen nu en 2026 125.000 arbeidsbeperkten extra in dienst worden genomen: 100.000 in de marktsector en 25.000 in de overheidssector.
Het wetsvoorstel quotum arbeidsbeperkten ligt nu bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel voorziet in een heffing die door werkgevers moet worden betaald als zij niet voldoen aan de voor hen vastgestelde quotumdoelstellingen voor het in dienst nemen van mensen met een structurele beperking. In het wetsvoorstel is ook opgenomen dat werknemers met een beperking die werken via een ‘inleenconstructie’ meetellen voor de extra banen. De quotumheffing wordt niet eerder dan per 1 januari 2017 geactiveerd.
Controle in 2016
Om te kunnen vaststellen of wordt voldaan aan wat tussen het kabinet en de sociale partners is afgesproken – 100.000 extra banen in de marktsector en 25.000 in de overheidssector – wordt nog dit jaar een nulmeting uitgevoerd (zie ons bericht Werkgevers creëren banen voor arbeidsgehandicapten), waarbij 1 januari 2013 als ijkpunt is gekozen om de groei van het aantal nieuwe banen te kunnen berekenen. In 2016 wordt een controle uitgevoerd over de target extra banen over 2015 zijn gehaald. Blijkt dat niet het geval te zijn, dan treedt de quotumregeling na overleg met de sociale partners en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in werking.
Uitweg Quotumwet voor werkgevers
In een artikel in NRC zegt stelt VVD-Kamerlid Potters een uitweg te zien voor bedrijven bij de Quotumwet arbeidsbeperkten. Er werd steeds gesteld dat de wet automatisch in werking zou treden als werkgevers niet het aantal beloofde extra banen zouden opleveren. ‘Maar’, zegt Potters, ‘uit de wet valt op te maken dat de quotumheffing pas in werking treedt na overleg met sociale partners en gemeenten. Het automatisme is daarmee van tafel, anders hoef je dat overleg ook niet te voeren.’
VNO-NCW
Hans de Boer ziet liever dat het kabinet zich meer inzet om de economische groei te stimuleren. Dat maakt het realiseren van extra banen volgens hem makkelijker. ‘Als ik nu aankom bij een bedrijf en er zit geen groei in de markt en ik zeg: neem deze Wajonger in dienst. Dan zegt zo’n ondernemer: ‘Hans, heb je een gaatje in je hoofd?’, aldus De Boer.
Meer over de Participiatiewet
Meer over de Wet Wajong en andere wetsvoorstellen vindt u in HR Praktijk Premium.