De Wwz doet waarvoor hij is bedoeld: het geeft meer zekerheid aan werknemers bij ontslag en de eerste signalen zijn er dat de wet meer vaste banen oplevert. Dat concludeert de FNV op basis van analyse van ruim 4500 ontslagdossiers en de cao-afspraken die de bond afgelopen jaar maakte.

FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier: “Het ontslagrecht is eerlijker, simpeler en sneller geworden. Werkgevers en werknemers weten precies waar ze aan toe zijn. Er wordt meer geschikt omdat werkgevers de gang naar de rechter niet willen maken. Werkgevers zijn minder geld kwijt, maar moeten hun zaakjes wel op orde hebben; ze kunnen niet zomaar meer van mensen af zoals voorheen. Ook ligt de nadruk nu meer op van-werk-naar-werk. We moeten de wet gewoon de tijd geven zich verder te bewijzen.”

Transitiefondsen

Voor werkgevers met name in het MKB voor wie de kosten van een transitievergoeding toch nog fors kunnen zijn, kan het inrichten van transitiefondsen uitkomst bieden aldus de vakbond.

Meer schikkingen, snellere procedure

Het percentage vaststellingsovereenkomsten is toegenomen van 65 procent naar 85 procet van het totaal aantal ontslagzaken. Voor de analyse werden dossiers gebruikt uit het laatste kwartaal van 2014 (vóór invoering van de wet) en het laatste kwartaal van 2015 (na invoering). De gang naar de kantonrechter is afgenomen van 14 procent naar 9 procent en via het UWV van 21 procent naar 6 procent. De tijd waarin het UWV een zaak behandelt, is teruggelopen tot gemiddeld een maand.
Passchier: “Alleen de echt lastige of slecht voorbereide zaken lijken nog voor de rechter te komen. Dat betekent dus ook minder werk en inkomsten voor arbeidsrechtadvocaten die mogelijk daarom ook heel kritisch zijn op de wet.” Lees ook: Wwz: ontslagvergoedingen gedaald, ontslag wel moeilijker

Meer vaste banen

De wet helpt werkenden ook aan meer vaste banen aldus de FNV. De cijfers van het CBS bevestigen deze voorzichtige ommekeer volgens de vakbond: het aantal vaste banen is de laatste twee kwartalen gegroeid met ongeveer 25.000 (van 1 oktober 2015-31 maart 2016).