De handhavingsrichtlijn moet leiden tot een betere samenwerking tussen de lidstaten bij de handhaving van Richtlijn 96/71/EC inzake de detachering van werknemers. De handhavingsrichtlijn verduidelijkt de definitie van detachering . De verantwoordelijkheden voor de lidstaten om te voldoen aan de richtlijn uit 1996 is vastgelegd, evenals een aantal controlemaatregelen om naleving van die richtlijn te monitoren.
Voorwaarden
Detacheerders moeten hun identiteit, het aantal gedetacheerde werknemers, begin en einddata, werkplek en aard van de dienstverlening kunnen aantonen.
De belangrijkste documenten, zoals arbeidsovereenkomsten, loonstroken, manurenstaten moeten worden bewaard en kunnen worden overleggen.
Verder bevat de handhavingsrichtlijn:
– afspraken over verbetering van de rechtshandhaving en klachtafhandeling. Gedetacheerde werknemers moeten zowel in het werkland als in hun woonland, eventueel met ondersteuning van een vakbond, juridische stappen kunnen ondernemen tegen hun werkgevers; en
– boetes zullen ook in een ander EU-land kunnen worden geïnd.
Bouwsector
Ten aanzien van de bouwsector is in de handhavingsrichtlijn opgenomen dat werknemers bij een onderaannemer ook de opdrachtgever kunnen aanspreken.
Masterclass Grensoverschrijdende Arbeid
Bent u al op de hoogte van alle wijzigingen per 2013? Zorg dat u helemaal up-to-date bent op het gebied van de sociale zekerheid en fiscaliteit bij Internationale arbeidsmobiliteit. Meer informatie