Tijdens het debat naar aanleiding van de berichtgeving over de plannen van ING om snel voor 1 juli uitzendkrachten te ontslaan, werd Asscher verweten dat hij met twee maten meet: na het nieuws dat de overheid zijn uitzendkrachten niet goed zou behandelen, zou hij niet zo woedend hebben gereageerd als bij het ING-nieuws.
Cultuurverandering
De minister gaf aan dat hij zijn eigen reactie op tv nog niet terug had gezien. Asscher: “Ik neem aan dat als u mij te slap vond, dat u daar gelijk in heeft. Ik vind dat u gelijk heeft: als iets niet deugt, moet je dat benoemen.” Verontwaardiging was volgens hem hier ook op zijn plaats geweest. De minister zei dat hem verzekerd is dat ‘letter en geest’ van de wet volledig gesteund worden op het ministerie. Wel is er nog een cultuurverandering nodig rond flexwerkers, ook bij de overheid.
Langetermijndenken ontbreekt
Op de vraag van CDA-Kamerlid Heerma of de ING-plannen pijnlijke opstartproblemen zijn, of een structureel probleem gaf de minister aan nog geen conclusie te kunnen trekken. Wel vindt hij het gedrag, zoals bij ING, ‘niet getuigen van langetermijndenken’. Maar dat het aan de individuele werkgever blijft om besluiten te nemen wie hij wel of niet in dienst neemt.
Evaluatie
De flexwet in het algemeen kan de goedkeuring van veel Kamerleden wel wegdragen. Voor sommigen echter gaat de wet niet ver genoeg. Een deel van de Kamer wilde dat de flexwet eerder dan over drie maanden geëvalueerd wordt. De minister houdt eraan vast , maar beloofde een vinger aan de pols te houden.
Alle ins en outs van de nieuwe ketenregeling
Tijdens de Ontbijtsessie Actualiteiten Arbeidsrecht zal het accent liggen op recente rechtspraak en (voorgenomen) wijzigingen binnen de wet- en regelgeving. Uiteraard wordt daarbij een vergelijking gemaakt tussen het huidige recht en de nieuwe bepalingen als gevolg van de inwerkingtreding van flexcontracten en de ketenregeling. Meer informatie en inschrijven…