Onderzoek van het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) toont aan dat veel van de beleidsregels ten onrechte aanvullende verplichtingen voor bedrijven bevatten. Het college heeft in een advies aan Economische Zaken en Veiligheid en Justitie dan ook aangegeven om alle bestaande beleidsregels te screenen op minder belastende alternatieven.

Het kabinet wil minder regeldruk, maar het beleid richt zich uitsluitend op wetten, algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen. De regeldruk die beleidsregels veroorzaken, blijft buiten beeld aldus Actal. “Het is zorgelijk dat de regeldruk van beleidsregels en andere algemene regels volledig buiten beeld blijft. Het bedrijfsleven voelt die regeldruk namelijk wel degelijk!”, zegt Jan ten Hoopen, voorzitter van Actal. Bij 5 regels gaat het alleen al om € 500 miljoen extra regeldruk op jaarbasis.

Aanvullende verplichtingen voor bedrijven

Beleidsregels van ministeries, uitvoeringsorganisaties zoals het UWV en de Belastingdienst en inspecties en toezichthouders, zoals de Inspectie SZW, de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse Zorgautoriteit zijn er eigenlijk om de samenleving te vertellen hoe de overheid in bepaalde gevallen handelt. Onderzoek van Actal laat echter zien dat veel van hun regels – ten onrechte – aanvullende verplichtingen voor bedrijven bevatten. Bijvoorbeeld dat een bedrijf de nevenwerkzaamheden van zijn werknemers moet registreren. Of dat een bakkersbedrijf een schoonmaakregistratie moet bijhouden.

Kies vaker voor een minder belastend alternatief

Ook kijken ministeries bij beleidsregels niet consequent naar de nut en noodzaak van de regel. “Waarom moet een werkgever de arbeidstijden van de nevenwerkzaamheden van zijn werknemers registreren? Is dat niet gewoon de verantwoordelijkheid van die werknemers zelf?”, vraagt Jan ten Hoopen, voorzitter van Actal zich af. Actal pleit er dan ook voor dat ministeries voortaan alle nieuwe regels laten toetsen op de gevolgen voor de regeldruk. Ook adviseert het college om alle bestaande beleidsregels te screenen op minder belastende alternatieven.

Video: wat betekent de wijziging van de Arbowet voor uw organisatie?