Bedrijven proberen op grote schaal de nieuwe ontslagregels te ontlopen die op 1 juli ingaan in Nederland. Ze ontslaan uitzendkrachten om te voorkomen dat ze vanaf juli de wettelijke ontslagvergoeding moeten betalen zo meldt de Volkskrant.

De krant baseert zich op mails en documenten bijvoorbeeld op een interne notitie aan ING-managers. In deze notitie schrijft het bestuur van ING Nederland volgens de VK dat het inzetten van uitzendkrachten die in aanmerking komen voor een vast contract ‘niet langer wenselijk is, omdat dit arbeidsrechtelijke risico’s met zich meebrengt’. De managers dienen de uitzendkrachten ‘zorgvuldig en persoonlijk’ te informeren over het einde van hun ‘verblijftijd’. Alleen als de continuïteit van een afdeling in gevaar komt, mag van de top worden afgeweken van de nieuwe regels.

Een kwart van het personeel bij ING is flexkracht. De bank heeft die flexibiliteit nodig vanwege aanhoudende reorganisaties. “Dan verwacht je niet dat goed functionerende uitzendkrachten moeten opstappen en op dezelfde functies worden vervangen door nieuwe uitzendkrachten,” aldus een CNV-bestuurder.

Volgens de VK is het een trend. Meerdere uitzendbureaus en uitzendkrachten melden soortgelijke ervaringen. Zij willen echter de naam van het bedrijf niet noemen om hun belangen niet te schaden. Volgens Henry Stroek van vakcentrale CNV raken vooral in de agrarische sector en de voedingsmiddelenindustrie uitzendkrachten hun baan kwijt.

Ontslagvergoeding doorberekend

DE NBBU, de werkgeverskoepel van kleinere en middelgrote uitzendbureaus bevestigt dit ook. Werkgevers melden dat ze af willen van de uitzendkrachten aldus de koepel. Dit omdat bedrijven niet willen opdraaien voor de hogere salarissen. Uitzendbedrijven zouden de ontslagvergoeding namelijk willen doorberekenen in de tarieven.