Volgens arbeidsrechtadvocaten werkt de Wet werk en zekerheid averechts. Dat meldt Nieuwsuur naar aanleiding van een enquête die het actualiteitenprogramma hield onder de Vereniging van Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN).

Uit de enquête blijkt dat het beoogde effect  – dat werkgevers werknemers eerder in vaste dienst nemen – niet wordt bereikt. Integendeel. Een ruime meerderheid (65 procent) van de arbeidsrechtadvocaten ziet dat werkgevers terughoudend zijn om mensen in vaste dienst te nemen vanwege het nieuwe ontslagrecht. Ook heeft minister Asscher met de Wwz een versoepeling van het ontslagrecht willen bereiken. Volgens de arbeidsrechtadvocaten is dit echter ‘een farce’.

Transitievergoeding

In de enquête geeft bijna zeventig procent van de arbeidsrechtadvocaten aan dat werkgevers constructies verzinnen om de transitievergoeding – die betaald moet worden na 24 maanden –  te omzeilen. Zo geeft Pascal Besselink, arbeidsrechtjurist bij DAS aan dat werkgevers er sinds 1 juli voor kiezen eerst een contract van 7 maanden te geven en dan nog 2 contracten van 8 maanden. Hierdoor komt de totale duur komt op 23 maanden. De zogeheten 7+8+8-constructie.

Diverse werkgevers vertellen in de uitzending van Nieuwsuur van donderdag 10 december waarom ze nog beduchter zijn geworden om mensen in vaste dienst te nemen sinds 1 juli de nieuwe wet is ingegaan. Ook geeft minister Asscher een reactie.