Het onderdeel ontslagrecht van de Wet werk en zekerheid (WWZ) was koud van kracht of er kwam een stroom moties tegen de wet op gang in de Tweede Kamer. De moties betreffende meerjarige tijdelijke contracten en het door de overheid in vaste dienst nemen van payrollmedewerkers zijn inmiddels aangenomen.

GroenLinks had de meeste verbeterpunten voor de wet ingezonden. Ook CDA, D66, SP en de Vrijzinnige Partij van Norbert Klein gaven aan dat ze graag een verandering zien in enkele onderdelen van de wet.

Meerjarig tweede contract

Het is niet mogelijk om meerdere langjarige tijdelijke contracten achter elkaar te sluiten. Op basis van de WWZ mag alleen het eerste contract voor langere termijn zijn – daarna ontstaat automatisch het recht op een vast contract. Er was de vrees dat veel werkgevers daarvan afzien, waardoor de werknemer na afloop van dat contract op straat zou komen te staan.

Meerjarige contracten waren al mogelijk, maar alleen het eerste contract. Door de aangenomen motie van GroenLinks is ook een tweede meerjarig contract mogelijk gemaakt.

Payrollmedewerkers

Minister Asscher deed vorig jaar de belofte dat wanneer sprake zou zijn van structureel werk de Rijksoverheid payrollers in vaste dienst zou nemen. Donderdag 2 juli kwam het onderwerp opnieuw aan de orde tijdens een Kamerdebat. Aanleiding was het plan van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), een overheidsinstantie, om 19 van de 49 payrollmedewerkers met een contract voor onbepaalde tijd toch niet in dienst te nemen.

Een motie van D66 met als doel een oplossing voor de kwestie te zoeken werd door een meerderheid van de Kamer gesteund. Het Rijk zal bij verdere afbouw als lijn hanteren dat payrollwerknemers die structurele werkzaamheden verrichten door het Rijk in dienst worden genomen. Dit geldt in ieder geval voor de payrollwerknemers met een arbeidscontract voor onbepaalde tijd.