
Dat blijkt uit een enquête van zzp-bank Knab onder ruim 7.500 zelfstandig ondernemers.
De bank noemt de grote steun opvallend aangezien het voorstel voorziet in verplichte voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen, en extra administratieve stappen vraagt via een zelfstandigenverklaring. Toch blijkt uit het onderzoek dat de behoefte aan erkenning en duidelijkheid voor veel zzp’ers zwaarder wegen.
Zzp’ers snakken naar duidelijkheid
Een overgrote meerderheid (82%) vindt het belangrijk om vooraf duidelijkheid te hebben over hun status als zelfstandig ondernemer. 57% is bereid om daarvoor extra administratieve stappen te zetten.
Precies dát is de kern van het wetsvoorstel: met een zelfstandigenverklaring, getoetst aan heldere criteria, is vanaf de start duidelijk of iemand als zelfstandige aan de slag mag. Dat voorkomt de juridische onzekerheid en discussies achteraf die veel zzp’ers nu ervaren onder de Wet DBA.
Ruime steun voor verplichte voorzieningen
Ook opvallend aldus de bank is dat 65% van de zzp’ers het voorstel steunt om zakelijke opdrachten alleen toe te staan als er iets is geregeld voor AOV en pensioen. De invulling mogen zelfstandigen zelf kiezen, bijvoorbeeld via een verzekering, broodfonds, beleggingen of vastgoed. Die combinatie van verantwoordelijkheid en keuzevrijheid wordt gewaardeerd.
Steun verschilt per sector en uurtarief
De steun voor het wetsvoorstel is het grootst onder ondernemers met een hoger uurtarief: 8 op de 10 zzp’ers die meer dan 80 euro per uur vragen zijn voor. Bij zelfstandigen onder dat tarief is dat 6 op de 10.
Ook tussen sectoren zijn er grote verschillen. In de overheidssector is de steun met 85% het hoogst, gevolgd door de ICT, zorg en zakelijke dienstverlening, waar het draagvlak vaak boven de 75% ligt. In sectoren met minder vaste opdrachten of lagere tarieven – zoals detailhandel, persoonlijke dienstverlening en sport – is er meer twijfel.
Wet DBA uit de gratie
De huidige Wet DBA en opvolger VBAR kunnen op veel minder draagvlak rekenen: slechts 27% van de zzp’ers zou daar nog voor stemmen. Respondenten noemen het systeem juridisch vaag, onwerkbaar en funest voor het vertrouwen op de markt.
“Als deze wet er niet snel komt, stort de markt voor zelfstandigen in elkaar,” aldus een respondent. “Opdrachtgevers zijn nu bang voor naheffingen en dat houdt alles tegen.”
Zzp’ers willen regels die werken in de praktijk
De duizenden open antwoorden laten zien dat zzp’ers niet tegen regels zijn, zolang die maar werken in de praktijk en hun vrijheid respecteren. Knab vroeg ook naar suggesties voor verbetering. Veelgenoemd: het versoepelen van het criterium ‘meerdere opdrachtgevers’ (vooral bij langdurige klussen), en het instellen van een minimumuurtarief tussen de 35 en 70 euro om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
Bovenal vragen zzp’ers om een duidelijk kader, waarna zij hun ondernemerschap zelf kunnen invullen.
Lees ook: Nieuwe zzp-wet splijt werkgevers – schalen af of juist op
Leer in één ochtend hoe je als HR-professional effectief omgaat met de juridische en fiscale uitdagingen bij het inhuren van zzp’ers. Na deze training weet je wanneer een medewerker echt als zzp’er kwalificeert.