De voorbereidingsfase zou volgens de gemaakte planning tot 1 april 2016 duren, deze fase is verlengd tot 1 mei 2016. Op deze dag komt de VAR te vervallen en start de implementatiefase. Reden van het uitstel is dat de Kamer meer wil weten over het wetsvoorstel en omdat er gestemd moet worden over een motie.
Beoordelingskader
Wiebes zegde ook toe het interne beoordelingskader (de handreiking beoordeling arbeidsrelaties) voor toetsing of een overeenkomst tussen opdrachtgever en een zzp’er in overeenstemming is met de feitelijke situatie op de werkvloer, openbaar te maken.
Motie
De Wet DBA vervangt de VAR. In plaats van de VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers gaan werken met een stelsel van voorbeeldovereenkomsten en modelovereenkomsten. In de Eerste Kamer waren hierover veel vragen gerezen. Senator Rinnooy Kan (D66) heeft nog een motie ingediend om het wetsvoorstel aan te houden tot aannemelijk kan worden gemaakt dat het alternatief voor de voorgestelde afschaffing van de VAR-verklaring een substantiële verbetering zal betekenen voor het daadwerkelijk tegengaan van schijnzelfstandigheid en daarna pas de behandeling in overleg met de Kamer te heropenen. Deze motie wordt door de staatssecretaris ontraden.
Panel van experts
Tijdens het debat zegde de staatssecretaris toe dat de modelovereenkomsten door een panel van experts onafhankelijk juridisch zullen worden getoetst. Ook worden alle algemene en sectorale overeenkomsten gepubliceerd. Mocht uit een specifieke, geanonimiseerde niet-gepubliceerde overeenkomst een nieuwe modelovereenkomst zijn af te leiden, dan zal een nieuwe modelovereenkomst worden geformuleerd en gepubliceerd.
Op dinsdag 2 februari 2016 stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel en de ingediende motie.