Veel bedrijven vrezen dat de Wet deregulering arbeidsrelaties (Wet DBA), die de Var gaat vervangen, de zzp’ers die zij inhuren achteraf als werknemers moeten behandelen. Het aantal opdrachtgevers is van doorslaggevende betekenis voor het al dan niet kwalificeren van zzp’er. Als een zzp’er één of twee opdrachtgevers heeft, is er sprake van een arbeidsrelatie.

Als de Eerste Kamer instemt met de Wet DBA wordt deze per 1 april 2016 van kracht. De wetswijziging kan de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers op losse schroeven zetten. Uit een artikel uit het Financieele Dagblad blijkt dat bedrijven verschillende maatregelen nemen om te voorkomen dat zelfstandigen alsnog als werknemer behandeld willen worden.

Overeenkomsten

De Algemene Bond van Uitzendorganisaties (ABU) en belangenorganisatie ZZP Nederland zien dat bedrijven zoeken naar mogelijkheden om geen rechtstreekse overeenkomsten aan te gaan met zelfstandige ondernemers. Ze verwijzen hun zzp’ers naar payrollbedrijven en andere arbeidsbemiddelaars. Maar hiermee zijn ze nog niet direct veilig. Belangenorganisaties en fiscaal deskundigen waarschuwen dat zelfstandig ondernemerschap al snel ter discussie staat als opdrachtgevers en opdrachtnemers geen rechtstreekse overeenkomst (zie Dien zelfgemaakte overeenkomst met zzp’er nu in) aangaan. De bemiddelaar loopt dan het risico als werkgever te worden aangemerkt. Als die zijn verplichtingen niet kan nakomen, zoals afdracht van loonbelasting en sociale lasten, draait de opdrachtgever daarvoor op.

Verklaring arbeidsrelatie (VAR)

Freelancers en zzp’ers