Tijd en aandacht investeren in deze communicatie en werknemers begeleiden blijken in de praktijk essentieel.
Vaak ontstaan problemen door onduidelijke functiebeschrijvingen en twijfelachtige promoties vlak voor een reorganisatie. Het niet betrekken van werknemers bij resultaten en grote reorganisaties leiden zelfs vaak tot stakingen. Een duidelijk sociaal plan is een must. Daarbij moet de Wet Melding Collectief Ontslag gevolgd worden, inclusief het afspiegelingsbeginsel.
Eerlijke verdeling ontslagen
Dit beginsel, gericht op een eerlijke verdeling van ontslagen over verschillende leeftijds- en functiegroepen, waarborgt rechtvaardigheid. Als een werkgever een werknemer graag wil behouden terwijl dat volgens de afspiegelingsregel niet kan, kan de werkgever overwegen om binnen andere functiegroepen te reorganiseren. Het is ook een optie om met werknemers te overleggen en een vaststellingsovereenkomst te sluiten. Dat moet in goed overleg. Naast een financiële tegemoetkoming kan een werkgever ook perspectief op een andere baan bieden.
Openheid
Het sleutelwoord is openheid: openheid in gesprekken, eerlijk handelen en tijdig ingrijpen. Reorganisatie is een emotioneel en kostbaar proces, maar transparantie en samenwerking kunnen de impact verminderen en een solide basis leggen voor de toekomst.