Social media, big data, mobile: deze innovaties zijn van buzzwoorden uitgegroeid tot onderdeel van ons dagelijks leven. Werken gebeurt niet meer van 9 tot 5 op de werkvloer. We communiceren en delen met iedereen, niet alleen onze apparaten, maar ons hele leven is feitelijk 'always on'. Privacy is voor velen een hol begrip uit een ver verleden en dankzij onze 'connected minds' is kennisdeling een gegeven.

Al die ontwikkelingen zijn van grote invloed op het menselijk kapitaal. Op hoe we nu en in de toekomst ons werk uitvoeren en beleven. Neem het aloude kantoor. Tussen vier muren werken mensen op de loonlijst 40 uur per week voor hun baas. Dat scenario gaat op de schop. Werk vindt steeds vaker niet meer plaats op een en dezelfde plek. En mensen staan niet meer altijd op de loonlijst. Een dynamisch systeem van freelancers komt daarvoor in de plaats.

Flexibiliteit

Dat moet wel, want bedrijven hebben een groeiende behoefte aan flexibiliteit. De juiste persoon voor de juiste taak, zonder afhankelijkheid van de kennis en kunde van een vastomlijnde groep mensen. Dat is waar voor steeds meer organisaties in de toekomst de uitdaging ligt. Dat betekent ook dat organisaties inkrimpen. Zodat zij flexibel en lean genoeg blijven. De dynamische markt vraagt immers om steeds andere expertises. Voor het ene project ben je nu eenmaal beter af met een onlinemarketeer, terwijl een ander project een echte code-ninja behoeft. Het schaap met de vijf, liefst zes poten wil iedereen op de loonlijst, maar die bestaat niet.

Eenvoud, toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid

Voor een efficiënte ‘mix-and-match’ tussen die specifieke vaardigheden en de organisatie spelen HR-clouddiensten een steeds grotere rol. Hiermee vinden organisaties binnen een oogwenk de meest geschikte arbeidskracht voor een bepaald project. Het drijft bovendien op de kracht van het internet in het algemeen en social collaboration in het bijzonder. Concreet: zonder animo zijn dergelijke cloudtools vooral fraaie staaltjes technologie zonder praktische meerwaarde. Net als bij diensten als Fieldglass, een cloudgebaseerde workforce-oplossing, staat eenvoud, toegankelijk en gebruiksvriendelijkheid voorop. Alleen dan wordt de ‘collaborative economy’ een succes.

Collaborative economy

Het werkveld gaat ongetwijfeld veranderen en technologie speelt daarin een grote rol. Belangrijk is daarbij niet zozeer de technologie zelf, maar de innovaties die daardoor ontstaan. De ‘collaborative economy’ is uiteindelijk goed voor iedereen. Het verkleint verspilling, maximaliseert waarde uit overschotten en stimuleert samenwerking. Delen, toegang tot voorzieningen en behoeftevervulling wordt belangrijker dan bezit. De effecten op de arbeidsmarkt en het werk zelf zijn daarbij niet te onderschatten. De hr-wereld moet zich daarop voorbereiden en had daar eergisteren al mee moeten beginnen.