Bij de zaak in kwestie werd in 2005 het rechterbeen van een reparateur boven de knie geamputeerd na een bedrijfsongeval. De man had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en stelde het bedrijf aansprakelijk.
Het bedrijf wees de claim echter af omdat de man niet bij hen in dienst was. De Hoge Raad geeft hem nu gelijk, nadat lagere rechtbanken zijn claim allen hadden afgewezen gedurende zeven jaar procederen. Een lagere rechter moet nu vaststellen of het bedrijf aan de zorgplicht voldaan heeft.
Doorbraak
Volgens de advocaat van de reparateur, Stefan Sagel van De Brauw Blackstone Westbroek, is de uitspraak niets minder dan een doorbraak voor zzp’ers: “Werkgevers hebben een zorgplicht om te waken over de veiligheid van hun werknemers. Door de uitspraak van de Hoge Raad geldt die nu ook voor zelfstandigen die worden ingehuurd.”
Nederland telt bijna 800 duizend zzp’ers. Zzp’ers die door deze uitspraak worden beïnvloed zijn bijvoorbeeld bouwvakkers op een bouwplaats, zelfstandigen in de zorg of een tijdelijk ingehuurde zelfstandige secretaresse. Voorwaarde is wel dat het werk betreft dat normaal binnen het bedrijf wordt uitgevoerd.
Profijt
Volgens Sagel profiteren zelfstandigen door deze uitspraak nu ook van gunstige bewijsregels die gelden bij arbeidsongevallen. Als een werknemer kan aantonen dat hem tijdens het werk een ongeluk is overkomen, moet de werkgever bewijzen dat hij niet is tekortgeschoten in zijn zorgplicht.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de uitspraak van de Hoge Raad echter onjuist. “Een zzp’er is een ondernemer,” zegt de woordvoerder. “De zorgplicht geldt daarentegen voor werknemers in loondienst.”