Als er binnen de onderneming geen passende andere functie voorhanden is, kan outplacement een goede oplossing zijn. Het bedrijf kent de kwaliteiten van de werknemer en kan zelf zoeken naar geschikte functies bij collegabedrijven. Maar het bedrijf kan ook een professioneel outplacementbureau inhuren.
Het doel van outplacement is de werknemer herplaatst krijgen buiten de organisatie van de werkgever. De werkgever ziet dit natuurlijk het liefst zo snel mogelijk gebeuren, ook in verband met de kosten die eraan zijn verbonden. De grootste en snelste slaagkans is er als de werknemer zich volop inzet voor het vinden van een andere baan. In de praktijk komt het echter geregeld voor dat een werknemer op allerlei punten het gevecht aangaat met zijn werkgever. Dit heeft uiteraard consequenties voor de slaagkans van het traject.
Als werkgever is het zinvol om de werknemer te ondersteunen, ook al valt dit misschien zwaar. Elementen die de slaagkans vergroten, zijn:
- open, eerlijke en duidelijke redenen opgeven aan de werknemer waarom de arbeidsverhouding moet worden beëindigd;
- duidelijk informatie geven over de regeling die wordt aangeboden, waaronder outplacement. Eventueel berekeningen maken van de inkomenseffecten voor de werknemer;
- afspraken over het tijdstip van vertrek;
- bespreken van de wijze waarop het vertrek bekend wordt gemaakt binnen de organisatie;
- afspraken maken over de afbouw of eventuele overdracht van de werkzaamheden van de werknemer;
- afspraken maken over welke informatie aan klanten, potentiële nieuwe werkgevers wordt gegeven;
- werknemer betrekken bij de keuze van het outplacementbureau.