Met een goede begeleiding kunnen Wajongers met autisme blijven werken. Voorwaarde is wel dat de werkgever en collega’s bekend zijn met autisme.

Dit blijkt uit het verkennende en indicatieve onderzoek Voorspellende factoren voor arbeidsparticipatie van Wajongers met Autisme Spectrum Stoornis van het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) Het onderzoek is uitgevoerd door de divisie Sociaal Medische Zaken van UWV, in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). 


 

Werkervaring

Voor Wajongers is het moeilijk om aan werk te komen. Zij hebben vaak geen werkervaring vanwege hun functionele beperkingen. Een deel van de Wajongers heeft een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Mensen met ASS hebben moeite met zelfstandig werken en zijn minder flexibel. Daarnaast vinden ze het ook moeilijk contact te maken met andere mensen.


Ongeveer een derde van de Wajongers met ASS heeft werk. Om meer Wajongers aan het werk te krijgen is inzicht in de succesfactoren van belang.:

  • Het werkpakket moet aangepast worden aan de Wajongers met ASS. Het is belangrijk dat zij zo min mogelijk te maken krijgen met onverwachte en stressvolle situaties. Ook taken waarin zij veel moeten communiceren met anderen moeten vermeden worden.
  • De Wajongers moeten begeleid worden door een professionele jobcoach. De jobcoach moet op de werkvloer komen en contact onderhouden met de werkgever, maar ook met het sociale netwerk van de Wajonger.
  • De werkgever en collega’s moeten kennis hebben over autisme. Dit zorgt voor meer begrip en ondersteuning op de werkvloer.
  • Loondispensatie voor de werkgever. De werkgever betaalt in dat geval het ene deel van het salaris en UWV het andere deel. Deze financiële prikkel is een belangrijke basis voor de betrokken werkgevers om een Wajonger met ASS aan het werk te houden.
  • Laat de Wajongers parttime werken in plaats van fulltime. Parttime werken houden zij namelijk langer vol.