In eerste instantie wordt de vordering van de werknemer afgewezen en gaat hij in hoger beroep. Het Hof Arnhem is van oordeel dat de arbeidsovereenkomst in strijd met het opzegverbod is opgezegd. Meldt een werknemer zich ziek op de dag dat het UWV de aanvraag voor een ontslagvergunning heeft ontvangen dan mag een werknemer zich op het ontslagverbod beroepen als op het moment van opzegging de werknemer nog steeds ziek is.
Niet hersteld, wel kennelijk onredelijk
Het hof beslist echter dat de arbeidsovereenkomst niet wordt hersteld omdat inmiddels een periode van twee jaar is verstreken en vanwege de slechte financiële situatie bij de werkgever. Maar het hof oordeelt dat het ontslag wel kennelijk onredelijk is gezien het opzegverbod, de hoge leeftijd van de werknemer, het 41,5 jarig dienstverband, zijn summiere opleiding, zijn eenzijdig arbeidsverleden, en de terugval naar de bijstand na afloop van 38 maanden WW. De financiële toestand van de werkgever is zorgwekkend, maar het hof acht het wel mogelijk dat een schadevergoeding aan de werknemer wordt voldaan om de gevolgen van het ontslag te verzachten. Het hof schat de schade naar billijkheid, die wordt begroot op € 30.000.
Gerechtshof Arnhem, 25 september 2012, LJN: BY1134
Tip
Het is raadzaam om een werknemer waarvoor een ontslagvergunning op bedrijfseconomische gronden wordt aangevraagd, enige financiële tegemoetkoming aan te bieden.