Het feit dat een werknemer tijdens ziekte privéwerkzaamheden verricht rechtvaardigt niet automatisch een ontslag op staande voet. Onder omstandigheden kan dit wel leiden tot opschorting of stopzetting van het loon.

De werknemer wordt op staande voet ontslagen omdat hij zich had ziek gemeld met klachten als griep, duizeligheid en overgeven. Desondanks kwam vast te staan dat de werknemer zich in de week van zijn ziekte intensief heeft bezighouden met werkzaamheden in verband met zijn verhuizing. Werkgever ontslaat de werknemer op staande voet omdat de werknemer hem zou hebben voorgelogen over zijn ziekte. De kantonrechter oordeelt dat het aannemelijk is dat het ontslag op staande voet in een bodemprocedure geen stand houdt.

                                                                                               

Motivering kantonrechter

De Kantonrechter vindt dat niet ter zake doet wat de precieze aard van de ziekteklachten was, omdat een werknemer niet verplicht is om de werkgever hierover te informeren. Het is dan ook niet aan de werkgever om te oordelen over de arbeidsongeschiktheid van de werknemer, maar aan de arbodienst. Er is dus niet komen vast te staan dat werknemer zijn werkgever heeft voorgelogen.

 

Het enkele feit dat een werknemer tijdens ziekte privéactiviteiten verricht is onvoldoende grond voor een ontslag op staande voet. Als de werknemer door de verhuisactiviteiten zijn genezing belemmerd of vertraagd, kan dit voor de werkgever wel reden zijn om het loon van werknemer stop te zetten.

 

Kantonrechter Heerenveen, 23 maart 2011, LJN: BP 9862

 

Tip

Bij twijfel over de arbeidsongeschiktheid van de werknemer, moet werkgever zo spoedig mogelijk de arbodienst inschakelen. Verder ging het in deze zaak om het verrichten van privéactiviteiten. Als de werknemer tijdens ziekte elders werkzaamheden had verricht, had dit mogelijk tot een andere uitkomst geleid.