Werknemers zijn tot veel bereid om aan het werk te blijven. Aan de ene kant willen ze als het moet extreem overwerken. Aan de andere kant is een meerderheid bereid geheime gegevens mee te nemen naar een nieuwe werkgever. Dit komt naar voren in een onderzoek van IT-bedrijf Cyber-Ark onder 600 kantoormedewerkers in Amsterdam, Londen en New York.

Ruim de helft (56 procent) van de deelnemers aan het onderzoek is bang dat ze hun baan verliezen. Van de respondenten wil ruim een derde 80 uur per week werken om hun baan te behouden. Een kwart accepteert een salarisvermindering om baanverlies te voorkomen.

 

Informatie doorspelen

Ethische bezwaren verdwijnen als sneeuw voor de zon als de werknemer weet dat hij de volgende dag ontslagen gaat worden. Maar liefst 71 procent van de ondervraagden is dan bereid belangrijke en concurrentiegevoelige gegevens door te spelen aan een nieuwe werkgever. De meest geliefde gegevens zijn databases met klant- en contactgegevens. Daarnaast zijn plannen, voorstellen, productinformatie en wachtwoorden populaire data. P&O-gegevens en juridische documenten bleken het minst in trek te zijn.

 

Chantage

Veel werknemers blijken al gevoelige informatie te bezitten voor onderhandelingen met een toekomstige werkgever. De Nederlandse deelnemer aan het onderzoeken blinken hierin uit. Van hen heeft 71 procent al data opgeslagen tegen 58 procent in de VS and 40 procent in Groot-Brittannië. Een deel van de werknemers is zelfs in staat tot chantage om hun werk zeker te stellen. Drie procent van de Nederlanders en de Britten wil de baas eventueel chanteren. Bij de Amerikanen is dat zelfs vijftien procent.

 

Tip

Mocht u personeel moeten ontslaan om bedrijfseconomische redenen dan verzacht u de pijn met een goede outplacementprocedure. Dit is ook een goede optie als een medewerker niet meer goed functioneert of een conflict heeft met de leidinggevende of collega’s.