Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelt dat het ontslag ongeldig is. De werkgever had niet mogen afgaan op de ‘verklaring’ van het stiefzoontje. Maar nog belangrijker is volgens het hof dat het een werkgever in beginsel niet aangaat hoe een werknemer zijn tijd tijdens ziekte besteedt. Wel had de zieke werknemer zich aan de (controle)voorschriften moeten houden. Volgens de Hoge Raad is de (eerste) sanctie op overtreding van controlevoorschriften het opschorten van loondoorbetaling. Dus als de werkgever in dit geval zou hebben voorgeschreven dat de werknemer thuis had behoren te zijn (en niet thuis mocht klussen) teneinde controle door de bedrijfsarts mogelijk te maken, dan zou loonopschorting de sanctie zijn geweest. Ontslag op staande voet is dan alleen mogelijk als er bijkomende omstandigheden zijn van andere aard dan het zich onttrekken aan de controlevoorschriften (Gerechtshof Leeuwarden, 26 mei 2009, LJN: BI6879).
Ontslag
Hoewel de neiging van werkgevers om over te gaan tot ontslag op staande voet begrijpelijk is als een werknemer de controlevoorschriften niet naleeft, moet eerst de sanctie van opschorting van de loondoorbetaling worden toegepast. Blijft de werknemer zich aan controle onttrekken en gedraagt hij zich ook anderszins niet als goed werknemer, dan kan ontslag op staande voet een volgende stap zijn.
Zelf leren
Wilt u meer leren over arbeidsrecht om zo geld te besparen op extern advies en het maximale te halen uit bijvoorbeeld onderhandelingen over ontslag? Dan is de Leergang Arbeidsrecht van HRpraktijk iets voor u!