De afgelopen vier jaar is de werkloosheid onder 45- tot 65-jarigen verdubbeld. Er zijn nu fors meer werkloze 45-plussers dan in 2005, toen de werkloosheid ook hoog was. Hier speelt mee dat het aantal ouderen in de beroepsbevolking toeneemt aldus de onderzoekers.
Ook bij de 25- tot 45-jarigen steeg de werkloosheid flink, maar deze bleef onder het niveau van 2005. Onder jongeren van 15 tot 25 jaar was de toename in het aantal werklozen minder groot. Procentueel gezien is de werkloosheid onder jongeren wel het grootst: 13,3 procent. Onder 45-plussers is het 5,8 procent, het laagst onder alle groepen.
Nieuw werk
Het aandeel werklozen van 45 tot 65 jaar dat op korte termijn uitstroomt naar werk is betrekkelijk klein. Van de werkloze 45-plussers in het tweede kwartaal van dit jaar hadden 25 duizend drie maanden later een baan. Dit komt neer op 15 procent. Dit aandeel is de laatste jaren vrijwel niet veranderd.
Meer dan de helft (56 procent) van de werkloze 45-plussers in het tweede kwartaal van 2012 was in het derde kwartaal nog steeds werkloos. Ongeveer 29 procent had inmiddels de beroepsbevolking verlaten. Dit laatste bijvoorbeeld vanwege de gezondheid, of omdat ze niet meer hadden gezocht naar werk of beschikbaar hiervoor waren.
Flexcontract
Jongere werklozen komen sneller aan de slag dan oudere werklozen. Van de 15- tot 25-jarige en 25- tot- 45-jarige werklozen in het tweede kwartaal van 2012 stroomden respectievelijk 31 en 22 procent binnen drie maanden uit naar betaald werk. Wel is dit aandeel voor beide leeftijdsgroepen sinds 2008 gedaald.
“Vaak raken eerst jongeren hun baan kwijt. Veel hebben een flexcontract en daar kunnen werkgevers makkelijker vanaf,” zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen in de Volkskrant. “Maar als een economische crisis maar lang genoeg duurt, komen de ouderen vanzelf aan de beurt. En die komen veel moeilijker weer aan de slag.”
Bezuinigingsmaatregelen
Ouderen zullen het op de arbeidsmarkt voorlopig ook niet makkelijker krijgen, verwacht de Tilburgse arbeidseconoom Ronald Dekker in dezelfde krant. “De bezuinigingsmaatregelen van het nieuwe kabinet dragen ertoe bij dat de economische crisis zich op korte termijn verdiept. In de zorg bijvoorbeeld zullen er geen banen bijkomen.”
Enkele aangekondigde maatregelen van het nieuwe kabinet vormen een extra bedreiging, meent Dekker. Het ontslagrecht wordt versoepeld, de WW ingekort. “Het kabinet kan beter mensen helpen bij het vinden van nieuw werk. Maar ook daarop wordt bezuinigd.”