Dit blijkt uit ArbeidsvoorwaardenSurvey 2010 van Mercer en Centraal Beheer Achmea, onder 1200 werkgevers.
Ontslagregels behouden
36 Procent van de ondervraagde werkgevers wil de huidige ontslagregels behouden, bijna 43 procent wil deze versoberen en ruim 20 procent wil helemaal af van de ontslagvergoedingen.
In het geval van versoberen vindt ongeveer een kwart dat rekening gehouden moet worden met opleidingsinspanningen van de werkgever, terwijl nog eens 25 procent alleen een ontslagvergoeding wil betalen bij verwijtbare schuld van de werkgever.
Slechts 18 procent voelt voor het wetsvoorstel om de ontslagvergoeding te beperken tot maximaal een jaarsalaris voor werknemers die meer verdienen dan € 75.000 per jaar.
Werkbudget
Een klein aantal respondenten wil de ontslagvergoeding vervangen door een individueel werkbudget dat bestemd is voor cursussen, opleidingen en aanvullingen op de WW na ontslag. Dit wordt dan gezamenlijk door werkgever en werknemer bijeen gespaard.
Geen verplichting jegens oud-werknemer
Bijna de helft van de werkgevers voelt geen enkele inspanningsverplichting jegens zijn (oud) werknemer bij het zoeken naar nieuw werk. Peter Conneman, Principal bij Mercer: “En dat terwijl juist die inspanning ervoor zou kunnen zorgen dat de hoogte van de ontslagvergoedingen wordt gematigd.”
Ruim 44 procent van de werkgevers vindt aanpassing van de WW noodzakelijk. Liefst door middel van een verkorting van de uitkeringsduur, eventueel in combinatie met een individueel werkbudget.
Gedwongen ontslag
Ongeveer 30 procent van de organisaties heeft recent moeten reorganiseren, met gedwongen ontslag. Meer dan de helft gaf de voorkeur aan individueel ontslag boven collectief ontslag. En bijna 40 procent heeft het ontslagbeleid in meer of mindere mate afgestemd op de verwachte hoogte van de ontslagvergoeding. Leeftijd speelde hierbij veelal geen prominente rol.
Conneman zet daar echter grote vraagtekens bij. “Veel oudere werknemers zijn door hun werkgever ‘gestimuleerd’ voortijdig te vertrekken in ruil voor een aanvulling op het vroegpensioen. Zij worden aangemerkt als vervroegd gepensioneerden en niet als gedwongen ontslagen.”