De werkneemster is het hier niet mee eens. Zij voert aan dat de werkgever heeft toegezegd dat zij na het verval van haar functie zonder sollicitatieverplichting in aanmerking zou komen voor de nieuwe functie. Omdat de werkgever deze toezegging niet is nagekomen, heeft hij verwijtbaar gehandeld. De werkneemster maakt aanspraak op een vergoeding met een hogere correctiefactor dan geadviseerd door de ondernemingsraad, namelijk C = 2.
Norm goed werkgeverschap geschonden
De kantonrechter oordeelt dat de werkgever het gerechtvaardigd vertrouwen heeft gewekt dat de werkneemster na het verval van haar oude functie de nieuwe functie mocht uitoefenen. Door zonder voorafgaand overleg te besluiten dat de werkneemster op de nieuwe functie moest solliciteren en zich verder niet serieus in te spannen voor herplaatsing elders, heeft de werkgever de norm van het goed werkgeverschap geschonden. Een neutrale vergoeding leidt tot een evident onbillijke uitkomst volgens de kantonrechter en hij ontbindt de arbeidsovereenkomst dan ook onder toekenning van de door werkneemster verzochte vergoeding.
Kantonrechter Haarlem, 17 februari 2011, LJN: BP5392
Tip
Ondanks overeenstemming met de ondernemingsraad over een passende vergoeding bij een reorganisatie, kan de toekenning daarvan leiden tot een evident onbillijke uitkomst voor de betrokken werknemer (Aanbeveling 3.7. Kring van kantonrechters). Als hiervan sprake is kan de kantonrechter een hogere vergoeding toekennen.