Een werkgever heeft de kantonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst met de werknemer te ontbinden, omdat zijn functie door reorganisatie zou komen te vervallen. De werknemer heeft zich verweerd tegen dit verzoek, omdat er geen bedrijfseconomische noodzaak tot reorganisatie zou bestaan. Vervolgens heeft de werknemer bij de kantonrechter een zelfstandig tegenverzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst ingediend onder toekenning van een vergoeding van C=1,5.

De werknemer doet dit tegenverzoek mede omdat de werkgever het Sociaal Plan niet zou naleven, de werkgever zou weigeren om een outplacementtraject aan te bieden en de werknemer zonder gegronde reden op non-actief zou zijn gesteld.

 

Het Ontslagbesluit en de Beleidsregels Ontslagtaak UWV

De kantonrechter stelt voorop dat een werkgever een vergaande vrijheid heeft bij de inrichting van haar onderneming. Nu het een reorganisatieontslag betreft is er reden aansluiting te zoeken bij de eisen die het Ontslagbesluit en de Beleidsregels Ontslagtaak UWV aan een dergelijk ontslag stellen. Van die regelgeving gaat zeker enige reflexwerking uit. Dat betekent dat in geval de gewenste reorganisatie is ingegeven door de slechte(re) financiële resultaten van een onderneming, onderbouwing daarvan is vereist en wel op de wijze zoals de hiervoor genoemde Beleidsregels die verlangen, ingeval van de aanvraag van een ontslagvergunning bij het UWV Werkbedrijf wegens slechte financiële omstandigheden.

 

Dat betekent onder meer dat een werkgever:

  • de oorzaak van de slechte financiële positie helder en inzichtelijk moet presenteren en toelichten; 
  • concreet feiten en omstandigheden behoort te benoemen waaruit de bedrijfseconomische noodzaak blijkt, onder verwijzing naar specifieke posten/passages in de meegestuurde cijfermatige rapportages; 
  • een (concrete) onderbouwing geeft van het minimaal te bezuinigen bedrag op personeelskosten; en 
  • benoemt welke andere kostenbesparende maatregelen zijn of worden genomen. 

 

Onderbouwing aanvraag met cijfermatige gegevens

De werkgever moet de aanvraag onderbouwen met cijfermatige gegevens over de afgelopen drie jaren en het huidige jaar. Dit betreft de balansen en de winst- en verliesrekening met toelichting. Financiële verslaglegging over alle drie de jaren is niet per se nodig als de slechte financiële positie mede uit andere documenten blijkt, bijvoorbeeld uit een gemotiveerde brief van de accountant en/of de bank waarin het krediet wordt opgezegd of beperkt. Daarnaast moet de werkgever een liquiditeitsbegroting voor minimaal de komende zes maanden verstrekken.

 

Sociaal Plan onvoldoende onderbouwd

De kantonrechter is van oordeel dat de werkgever in deze zaak het ontbindingsverzoek onvoldoende heeft onderbouwd, zodat dit verzoek wordt afgewezen.

Het tegenverzoek van de werknemer wordt wel toegewezen. De kantonrechter is namelijk van oordeel dat werkgever zich niet als een goed werkgever heeft gedragen en dat zij het Sociaal Plan niet correct is nagekomen, als gevolg waarvan de arbeidsrelatie tussen partijen is verstoord.

De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst met ingang van 1 december 2012 en kent aan de werknemer een vergoeding toe van C= 1,3 (€ 190.000).

 

Rechtbank Almelo, 22 oktober 2012, LJN: BY1201

 

Tip

Zorg in ieder geval dat het ontbindingsverzoek naar aanleiding van een reorganisatie voldoet aan het Ontslagbesluit en de beleidsregels van het UWV WERKbedrijf.